Že drug predlog SDS za posvetovalni referendum

Slovenija 18. Maj 202215:13 > 16:27 5 komentarjev
Krivec
Borut Živulović/BOBO

Poslanska skupina SDS je vložila še en predlog za posvetovalni referendum. Po tem, ko so predlagali referendum o zakonu o vladi, zdaj predlagajo še posvetovalni referendum o zakonu o RTV Slovenija, ki so ga sami predlagali.

Poslanci SDS so v parlamentarno proceduro vložili še en predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Po tem, ko so danes vložili predlog za referendum o zakonu o vladi, ki ga je pripravila prihodnja koalicija, zdaj predlagajo še posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija. Kot se je danes prvič zgodilo, da je bil vložen predlog referenduma o zakonu o vladi, je unikum tudi pobuda za referendum o lastnem predlogu zakona.

Ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Predlog zakon SDS, o katerem želijo Janševi posvetovalni referendum, predlaga ukinitev obveznega plačila RTV prispevka. Pričakovati je bilo, da prihodnja koalicija na današnji izredni seji ocenila, da ta zakonski predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo in tako končala zakonodajni postopek. Z manevrom SDS pa je odločanje preloženo vsaj za mesec dni.

“Namen je samo en – da v prihodnjih mesecih uničijo RTV,” je poudaril predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. To, da je stranka predlog za referendum vložila na svoj lastni zakon, pa je ocenil kot unikum kreativnosti. “Najprej so ga vložili, zdaj, ko pa vedo, da ne bo sprejet, pa predlagajo referendum,” je rekel.

SDS sicer ni spisala le enega predloga sprememb zakona o javni RTV, temveč je takoj po potrditvi poslanskih mandatov v parlamentarni postopek vložila kar dva in tako dvakrat prehitela Golobovo koalicijo pri vlaganju njenega besedila. V skladu s poslovnikom mora namreč državni zbor istovrstne zakone obravnavati po vrstnem redu, kot so bili vloženi.

V drugem predlogu se SDS zavzema, da bi lahko zavezanci del RTV prispevka namenili kateremu od drugih medijev. Kot navajajo, bi s tem omogočili podporo tudi kredibilnim lokalnim medijem in dejansko zagotovili raznolikost in pluralnost programskih vsebin. Nadomestilo za izpad denarja za javno radiotelevizijo bi zagotovili s spremembo zakona o medijih in zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, v katerih bi odpravili zakonske omejitve glede obsega oglaševanja na javnem servisu. S tem bi se RTV Slovenija po številu minut oglaševanja v najbolj gledanem času praktično lahko izenačila s komercialnimi televizijami.

Prihodnja koalicija bi spremenila način vodenja javnega servisa

Prihodnja koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levice pa kot ključni poudarek svojega predloga navaja depolitizacijo javnega servisa. Programski in nadzorni svet nameravajo združiti v en organ –  svet RTV Slovenija. Spremenili bi tudi število članov sveta. Ta bi imel po novem 17 članov, medtem ko ima programski svet sedaj 29 članov. Državni zbor, ki trenutno imenuje skupno 21 članov programskega sveta, bi lahko po novem imenoval le dva člana, večino mest v novem organu pa bi imeli predstavniki civilne družbe.

Koalicijski predlog predvideva tudi spremembe vodenja javnega servisa: generalnega direktorja bi nadomestila štiričlanska uprava, pri čemer bi bil en član uprave delavski direktor. Članom programskega in nadzornega sveta pa tudi generalnemu direktorju RTVS ter direktorjema radia in televizije bi mandat prenehal z dnem uveljavitve zakona, vendar naj bi naloge opravljali še kratek čas.

RTV prispevek je namenjen financiranju javnega medijskega servisa. Zbrani denar se porabi za delovanje celotnega javnega medijskega servisa. Ta obsega pet televizijskih kanalov in osem radijskih programov, teletekst, novičarski spletni portal ter digitalni spletni arhiv. Poleg tega se iz njega financirajo tudi vsebine za gluhe in slepe ter vsebine, ki so javnega pomena – gre za otroške, izobraževalne kulturne in verske vsebine ter vsebine za narodnostne skupnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje