Kaj so tekoči posli in kako bodo plačani ministri, ki so od danes tudi poslanci?

Slovenija 13. Maj 202210:22 > 11:49 5 komentarjev
Janez Janša Matej Tonin
Nik Jevšnik/BOBO

Od danes bodo ministri vlade Janeza Janše opravljali samo še tekoče posle. Kaj to je, ni natančno določeno. Jasno pa je, kako bodo plačani Janša in tisti ministri, ki naj bi bili približno tri tedne hkrati člani vlade in poslanci.

Ker se bo danes prvič sestala nova zasedba državnega zbora, bodo aktualnim ministrom in ministrici prenehale funkcije, opravljali pa bodo lahko samo še tekoče posle. Tako je določeno v 115. členu ustave, vendar ni razloženo, kaj tekoči posli so.

“Nujne odločitve”

Vlada naj v času tekočih poslov sprejema samo nujne odločitve, je leta 2009 zapisalo vrhovno sodišče. Na drugi strani pa naj vlada v tem času, je nadaljevalo sodišče, ne začenja večjih in pomembnejših dejavnosti na novo, ne sprejema dokončnih političnih odločitev, razen tistih, ki so nujno potrebne za delovanje države in ga je treba razlagati odvisno od relevantnih okoliščin posameznega primera.

Vladna služba za zakonodajo na primer pravi, da v pojem tekočih poslov na primer zagotovo ne sodijo sprejemanje novih zakonov ali bistvene spremembe veljavne zakonodaje. Dopustno pa bi bilo na primer sprejemati nagle zakonske intervencije v primerih naravnih nesreč ali podobno. Vsekakor pa se mora vlada izogniti vsemu, kar bi lahko bilo opredeljeno kot izvajanje strankarskega programa.

“Zaposlovanje za kontinuirano delo”

Podobno je vodilo pri zaposlovanju javnih uslužbencev in imenovanju funkcionarjev. Dopustno kadrovanje je tisto, s katerim se zagotavlja kontinuirano delovanje države in njenih organizacij oziroma sistemov, pravi služba vlade za zakonodajo. Pri tem pa velja omeniti, da danes, ko se obdobje tekočih poslov začenja, še potekajo številni razpisi za delovna mesta, ki so jih ministrstva in drugi organi odprli v zadnjih tednih.

Na splošno je služba vlade za zakonodajo opredelitev tekočih poslov opredelila v naslednjem odstavku:

“Obdobje, ko vlada opravlja le še tekoče posle, nikakor ne sme pomeniti, da redno delo vlade in ministrstev popolnoma zastane, ampak je treba ravnati tako, da v tem času vlada in država povsem normalno delujeta. Bistvo omejitev, ki jih predstavljajo tekoči posli, je v tem, da naj se vlada v tem času ne bi lotevala novih zakonodajnih projektov, uvajala novih politik in sprejemala novih strateških usmeritev ter se lotevala aktivnosti, ki bi lahko v kakršnemkoli pogledu nakazovale na zlorabo oblasti. V skladu z restriktivno razlago tekočih poslov pa se sme v obdobju, ko vlada opravlja tekoče posle, opravljati posle, ki so nujni z vidika nemotenega delovanja države in njenih podsistemov. Se je pa pri opravljanju tekočih poslov treba izogibati vsem aktivnostim, ki izstopajo iz normalnega vsakdanjega dela.”

Kako bodo plačani Janša, Tonin, Logar …

Z današnjo potrditvijo novega sklica državnega zbora bodo premier in nekateri aktualni ministri dobili dvojno funkcijo. Ker so bili na volitvah izvoljeni v državni zbor, bodo danes postali poslanci. Hkrati pa bodo do imenovanja nove vlade ostali ministri, ki opravljajo tekoče posle. Vodstva strank prihodnje koalicije napovedujejo, da bo vlada potrjena do 3. junija.

Ministri, ki so od danes tudi poslanci, so:

  • Janez Janša, predsednik vlade, poslanec SDS
  • Anže Logar, minister za zunanje zadeve, poslanec SDS
  • Zvonko Černač, minister za evropske zadeve in kohezijo, poslanec SDS
  • Matej Tonin, minister za obrambo, poslanec NSi
  • Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, poslanec NSi
  • Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, poslanec NSi

Dokler bodo opravljali funkcije ministrov, poslanske plače ne bodo prejemali. Plačani bodo torej (samo) za ministrsko delo. Od državnega zbora pa bodo dobili poslanski pavšal kot povračilo stroškov za delo v volilni enoti. Ta pavšal sicer ni zanemarljiv, saj znaša med 500 in 800 evrov mesečno na poslanca, je pred kratkim poročala STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje