Kaj v celjski bolnišnici menijo o poročilu izrednega sistemskega nadzora?

Slovenija 03. Jan 202315:23 0 komentarjev
bolnišnica Celje novogradnja
Splošna bolnišnica Celje

Splošna bolnišnica Celje se je odzvala na ugotovitve sistemskega nadzora, ki ga je po zamenjavi identitet dveh starejših pacientov uvedel Urad za nadzor kakovosti in investicij v zdravstvu. V bolnišnici pravijo, da je sistemski nadzor ugotovil enako kot njihov izredni strokovni nadzor: da se je zamenjava identitete dveh pacientov zgodila v prostorih triaže njihovega urgentnega centra, temu pa je najverjetneje pripomogel predhodni administrativni vpis obeh pacientov.

Minuli teden smo poročali o ugotovitvah sistemskega nadzora Urada za nadzor kakovosti in investicij v zdravstvu, ki je po zamenjavi identitete dveh pacientov potekal v treh zavodih: Splošni bolnišnici Celje, Zdravstvenem domu Sevnica in Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Komisija je pri tem z veliko verjetnostjo ugotovila, da se je zamenjava bolnikov zgodila v prostorih triaže celjskega urgentnega centra, temu pa je najverjetneje pripomogel tudi predhodni administrativni vpis obeh bolnikov. V poročilu je komisija, pri kateri so bili tudi predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, predlagala tudi svoje ukrepe za preprečevanje takšnih dogodkov v prihodnosti.

Danes so se na poročilo o sistemskem nadzoru odzvali iz Splošne bolnišnice Celje, v kateri pravijo, da je, tako kot njihov izredni strokovni nadzor, tudi sistemski nadzor ugotovil, da se je zamenjava identitete dveh pacientov, ki sta bila hkrati z enim reševalnim vozilom prepeljana na zdravljenje iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, pripetila v prostorih triaže Urgentnega centra Celje. Pri tem so, kot navajajo v Celju, kjer so novembra zaradi zamenjave identitete razrešili celotno vodstvo bolnišnice, nadzorniki ugotavljali, da je temu najverjetneje pripomogel predhodni administrativni vpis obeh pacientov. Ta je bil, kot navajajo v Celju, zaporedno obrnjen glede na sam potek oziroma je bilo obrnjeno zaporedje obravnave posameznega pacienta v triažnem prostoru. V današnjem odzivu so zapisali še, da je napaka nastala v procesu predaje pacienta, neposrednega storilca napake pa tudi sistemski nadzor ni definiral. Navajajo tudi, da je komisija med nadzorom ugotovila več sistemskih pomanjkljivosti, ki so najverjetneje kot splet nesrečnih okoliščin privedle do zamenjave identitete med pacientoma.

“V bolnišnici smo poročilo komisije podrobno preučili in sprejeli vsa njena priporočila in ukrepe. Takoj po neželenem dogodku smo v bolnišnici preverili protokole preverjanja identitete v posameznih procesih zdravljenja, ki potekajo v bolnišnici, in jih dopolnili z ustreznimi kontrolnimi mehanizmi, da bi zmanjšali možnost ponovitve takšnega dogodka. Zdaj jih bomo preverili in uskladili še s priporočili in ukrepi komisije, ki je opravila sistemski nadzor,” še navajajo v sporočilu za javnost.

Ob odzivu na poročilo so v celjski bolnišnici še enkrat izrazili “obžalovanje zaradi neželenega nesrečnega dogodka”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!