Kako poteka današnja stavka na RTVS

Slovenija 23. Maj 202206:02 > 09:04
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Na RTV Slovenija danes poteka stavka zaposlenih. Stavka je opozorilna, kar pomeni, da novinarji in ustvarjalci na RTV delajo, vsebine informativnih in drugih oddaj pa so pretežno posvečene stavkovnim zahtevam in pomenu javne radiotelevizije in avtonomnega novinarstva.

Zaposleni na RTV danes stavkajo. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, dvig najnižjih plač, socialni dialog in plačano stavko. Če sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev ne bo sklenjen do 30. maja, zahtevajo tudi odstop vodstva.

Danes je stavka opozorilna, kar pomeni, da delo poteka normalno, vsebine oddaj pa bodo prilagojene. Pretežen del vsebin bo namreč posvečen stavkovnim zahtevam in pomenu javne radiotelevizije in avtonomnega novinarstva.

S tem želijo odpreti javno debato o nujnosti sprememb zakona o RTV in nujnosti depolitizacije, je v soboto za N1 povedala zunanjepolitična novinarka ter predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS in Sindikata novinarjev TVS Helena Milinković.

RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./Bobo

Kaj lahko gledalci pričakujejo?

Kot je pojasnila Milinković, se bo danes vsaka oddaja začela s spotom, v katerem so navedene stavkovne zahteve. Tudi pretežen del vsebin oddaj bo namenjenih njihovim zahtevam, med drugim bodo govorili o pomenu zunanjepolitične redakcije, lokalne in zunanje dopisniške mreže itd.

Novinarji informativnega programa bodo kot gostje sodelovali v drugih oddajah – od oddaje Dobro jutro do Odmevov – saj želijo javnosti predstaviti, kaj vse je RTV.

Po naših informacijah bodo, na primer, Odmevi imeli na začetku prispevek in vesti, ne pa tudi gostov na aktualno temo, nato pa goste na vlogo in pomen javnega servisa. Dolžina informativnih oddaj bo ista, ključne novice dneva bodo ljudje dobili, potem pa bodo prevladovale stavkovne vsebine in vsebine o vlogi in pomenu javnega servisa.

Ob 13.15 bo pred vhodom v RTV potekala tudi novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili stavkovne aktivnosti in odgovarjali na vprašanja. Tam se bodo hkrati zbrali tudi zaposleni javne radiotelevizije.

Prvi sestanek z direktorjem v torek

Na RTV Slovenija so sporočili, da je vodstvo s stavkovnimi zahtevami seznanjeno. V tem tednu pa naj bi potekala pogajanja za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, so zapisali.

Po besedah Milinković naj bi prvi sestanek z direktorjem potekal v torek ob 8. uri. Po prvem krogu pogajanj pa bodo sporočili, kako naprej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.