Begunci iz Ukrajine lahko v Sloveniji delajo brez omejitev

Slovenija 24. Mar 202212:34 > 14:58 3 komentarji

Begunci iz Ukrajine, ki bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito, bodo imeli prost dostop do trga dela in pravico do vključitve v vse izobraževalne procese (vrtce, šole ...), je povedala direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. V 64 osnovnih šol po Sloveniji je trenutno vključenih 131 begunskih otrok iz Ukrajine.

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o načinih zagotavljanja pravic osebam za začasno zaščito. Uredba je izvedbeni akt pravic, ki so določene v zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb, je povedala direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Ob tem je podrobneje predstavila pravice, ki so določene v uredbi.

Kot je povedala, bodo lahko osebe z začasno zaščito, ki ne morejo živeti pri zasebnikih, bivale v nastanitvenem centru. V njem bo urejena tudi prehrana, te osebe pa bodo imele tudi pravico do mesečne žepnine. Tisti, ki imajo možnost bivanja pri sorodnikih ali zasebnikih, nimajo pa sredstev za preživljanje, bodo lahko pri uradu vložili vlogo za denarno pomoč. Kot je povedala direktorica, je v uredbi natančno določeno, kako je treba izpolniti vlogo in kaj vse morajo prosilci priložiti.

Begunci brez prejemkov bodo lahko vložili tudi vlogo za pomoč za bivanje. Kot je pojasnila direktorica, bodo lahko v tem primeru begunci sklenili neko pogodbo (najemno pogodbo ali dogovor s prijateljem), v kateri bodo opredeljeni stroški. Tudi k tej vlogi bo treba priložiti določena dokazila, vse to pa bo po besedah direktorice urada objavljeno na spletnih straneh urada.

Prost dostop do trga dela in vrtcev, šol

Vsi begunci iz Ukrajine bodo imeli tudi prost dostop do trga dela in pravico do vključitve v vse izobraževalne procese (otroci v vse oblike, tudi v vrtce), je še povedala Štrukelj. Imeli bodo tudi pravico do združevanja družine, brezplačne pravne pomoči in obveščanja o pravicah in dolžnostih. Po besedah direktorice bo urad informacije, kako dostopati do pomoči, objavljal v obliki informacijskih brošur. Pomagali jim bodo tudi pri vključitvi v ZIP (Začetna integracija priseljencev), torej tudi v tečaje slovenskega jezika, je povedala Štrukelj.

V osnovnih šolah 131 otrok iz Ukrajine

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je povedala, da je v 64 osnovnih šol po Sloveniji trenutno vključenih 131 begunskih otrok iz Ukrajine. Kot je dodala, sta v posamezni šoli vključena en ali dva otroka, na osnovni šoli v Ormožu pa je takšnih otrok 13. Večja skupina otrok se zdaj vključuje tudi v pouk v osnovno šolo v Logatcu. Ministrica je dejala, da je sistem postavljen izrazito vključujoče. “To pomeni, da ob vseh priložnostih materam, ki prihajajo z otroki, dajemo informacije, da lahko svoje otroke vključijo v vrtce in šole, z današnjim sprejetjem uredbe pa tudi na fakultete. Pomembno je, da v teh prvih dneh otrokom omogočimo čim bolj običajno življenje in šolske ter vrtčevske prostore kot tiste, kjer se bodo počutili varne,” je povedala ministrica. 

“Zelo pomembno je, da se takoj, ko je to mogoče, vzpostavi stik otrok oziroma njihovih staršev in tistih, ki jim nudite zaščito v teh dneh, s samo šolo. Šola pa bo potem naprej dala vsa ustrezna navodila, kako sistem vključevanja poteka. Za dodatne strokovne informacije in usmeritve bo v teh dneh poskrbel zavod za šolstvo, ki bo na šole posredoval dodatne smernice o teh procesih,” je še povedala Kustec. Te bodo vključevale smernice, na kakšen način opraviti pogovor s starši in otroki, kako prek individualnega načrta vključevati otroke v šolo, kako intenzivirati učne ure seznanjanja s slovenskim jezikom in vključevanja v same razrede oziroma v vrstniško družbo, je dodala. Zelo pomembno pa bo poskrbeti tudi za čim bolj ustrezno in prilagojeno posebno psihosocialno pomoč, ki jo ti otroci zanesljivo potrebujejo.

Ministrica je dejala, da je Slovenija pri tem vključevanju v vrtce in šole primerljiva z drugimi državami članicami EU, ves čas pa so na ministrstvu tudi v stiku z drugimi evropskimi resornimi ministri in predstavniki Evropske komisije.

Višji kriminalistični inšpektor specialist z generalne policijske uprave Damijan Roškarič pa je povedal, da se v policiji zavedajo, da so državljani Ukrajine zaradi razmer, v katerih so se znašli, še posebej ranljivi, zaradi česar lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi in drugih kaznivih dejanj. “Zavedamo se, da lahko z ozaveščanjem in informiranjem državljanov Ukrajine preprečimo trgovino z ljudmi,” je dodal. Zato policija izvaja aktivnosti v okviru delovanja medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi. Aktivnosti so usmerjene tako v ozaveščanje in informiranje državljanov Ukrajine o trgovini z ljudmi. V te aktivnosti pa bodo povabljeni tudi predstavniki civilne družbe in nevladnih organizacij, ki delujejo na tem področju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje