Kako je potekal zračni promet na Bližnjem vzhodu v času napada (VIDEO)

Svet 14. Apr 202409:14 > 13:16 0 komentarjev
Preusmerjanje letal
Preusmerjanje letal v času napada. (Foto: Flightradar24.Com/Handout via REUTERS)

Kmalu za tem, ko je Iran potrdil, da je proti Izraelu usmeril rakete in brezpilotna letala, so številne države na Bližnjem vzhodu zaprle svoj zračni prostor. Poleg Izraela so zračni prostor zaprli tudi v Jordaniji in Iraku. Še vedno ostaja zaprto osrednje letališče v Teheranu, kot tudi številna letališča na zahodu države Iranu. Tako bo ostalo do ponedeljka zjutraj. Kako so letala preusmerjali, je razvidno s spletne strani Flight Radar.

Po napadu Irana na Izrael so številne države na Bližnjem vzhodu zaprle svoj zračni prostor, številna letala so bila preusmerjena.

Nekatera letališča v Iranu bodo zaprta do ponedeljka do 6.00 zjutraj po lokalnem času, navaja CNN. Odpovedani so bili vsi leti na letališče Iman Khomeini, ki je namenjeno mednarodnim letom, in na teheransko letališče Mehrabad, ki je namenjeno notranjim letom. Odpovedani so bili tudi leti na letališčih Širaz, Isfahan, Bushehr, Kerman, Ilam, Sanandaj in več drugih letališčih na zahodu Irana, so sporočili z državo povezani mediji, poroča iranska agencija Tasnim.

Tudi nemški letalski prevoznik Lufthansa in avstrijski prevoznik Austrian Airlines sta do ponedeljka odpovedala vse polete v Aman (Jordanija), Erbil (Irak) in Tel Aviv (Izrael), Lufthansa pa tudi polete v Bejrut (Libanon), poroča Reuters.

Kako so letala v času napadu preusmerjali, je razvidno s spletne strani Flight Radar.

Po nemirni noči so zračni prostor zaprli tudi v Iraku in Jordaniji, prek katerih so v smeri Izraela leteli iranski izstrelki, navaja katarska televizija Al Džazira.

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. O smrtnih žrtvah ne poročajo. Dogajanje lahko spremljate v ŽIVO na tej povezavi.

Čeprav natančna škoda po napadu Irana na Izrael še ni znana, sta obseg izstrelitve in njena mednarodna pot, regijo po mnenju novinarke CNN Tamare Qiblawi že pripeljala na rob in vsak napačen korak bi lahko imel katastrofalne posledice.

V Teheranu so napad označili kot odgovor na domnevno izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!