Anonymous trdi, da je zadal hud udarec Rusiji

Svet 24. Mar 202209:27 > 10:54 7 komentarjev
hekerska skupina Anonymous
Profimedia

Hekerska skupina Anonymous je sporočila, da je vdrla v sistem ruske centralne banke. Kot pravi, se je dokopala do 35 tisoč datotek, med njimi zaupnih sporazumov, ki jih bo objavila v 48 urah.

Mednarodna hekerska skupina Anonymous zaradi ruske invazije na Ukrajino nadaljuje kibernetske napade na Rusijo. Kot je sporočila na Twitterju, je tokrat vdrla v sistem ruske centralne banke in se dokopala do 35 tisoč datotek, med njimi pa so po njenih navedbah tudi zaupni sporazumi. Napovedala je, da bo dokumente objavila v 48 urah.

To je zadnji v seriji napadov, s čimer skupina kaže svoje nasprotovanje napadu ruske vojske na Ukrajino. Ob začetku invazije je skupina Anonymous razglasila vojno proti “kriminalnemu režimu v Kremlju”. Kot trdi, je v zadnjih tednih v podporo Ukrajini vdrla v 2.500 ruskih oziroma beloruskih vladnih, medijskih in drugih strani.

“Še nikoli ni bilo takšne mobilizacije hekerskih aktivistov

Vojna v Ukrajini je po pisanju France 24 prinesla ponoven vzpon skupine, ki je svoj trenutek slave doživela po letu 2010. “Na mednarodni ravni še nikoli ni bilo takšne mobilizacije hekerskih aktivistov, ki bi branili isti cilj,” je v intervjuju za omenjeni medij dejala Athina Karatzogianni, predavateljica za medije in komunikacije na univerzi v Leicestru.

Pred dnevi je skupina sporočila, da so njeni člani vdrli v ruske tiskalnike in začeli tiskanje več kot 100 tisoč primerov dokumentov. V teh so navodila za namestitev brskalnika Tor, ki lahko zaobide ruske spletne omejitve in omogoča dostop do spletnih mest zunaj Rusije, pa tudi dokumenti, ki razkrivajo rusko propagando. V nekaterih je navedeno, da so Kremelj in ruski mediji ruskim državljanom lagali o vojni v Ukrajini. Sicer ni znano, koliko tiskalnikov so napadli. Po navedbah Anonymousa naj bi pri tem sodelovalo 15 ljudi.

Konec februarja, le nekaj dni po začetku invazije v Ukrajini, pa je skupina prevzela odgovornost za ‘neprestane’ vdore v ruska vladna spletišča, med drugim je izklopila spletna mesta Kremlja, ruskega medija RT (Russia Today) in številna druga spletna mesta, povezana z vlado. Vdrla je tudi v ruske televizorje, da bi predvajala “resničnost dogajanja v Ukrajini”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje