Kako bo združenje občin korektno razdelilo dodatnih 54 milijonov evrov?

Slovenija 25. Okt 202319:40 0 komentarjev
denar
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Predsedstvo Združenja občin Slovenije (ZOS) je danes podprlo v torek oblikovani dogovor o povprečnini v višini 725 evrov, čeprav opozarjajo, da ne zadošča za kritje obveznih nalog. Pri načinu razdelitve dodatnih 54 milijonov evrov v prihodnjih dveh letih pa je ZOS oblikoval predloge njihove korektne razdelitve.

Predstavniki vlade in združenj občin so namreč v torek dosegli dogovor o povprečnini za prihodnji dve leti, in sicer v višini 725 evrov. Občine bodo poleg tega prihodnje leto prejele še 20 milijonov, leto zatem pa 34 milijonov evrov, in sicer za kritje višjih stroškov dela. Ta sredstva bodo občine dobile v različnih zneskih, ki bodo določeni po posebni formuli zaradi rasti stroškov dela v javnih zavodih.

Predsedstvo ZOS je danes oblikovalo predloge, kako ta dodatna sredstva “korektno razdeliti med občine”. “Prav je, da se anomalije naslovi, vendar je treba k temu pristopiti previdno in na podlagi točnih podatkov in jasnih izračunov,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Vladi predlagajo, da se pri izračunu upoštevajo le tisti javni zavodi, ki so obvezni in ne tisti, ki jih občine ustanavljajo prostovoljno. Glede na dejstvo, da se pri izračunih povprečnih stroškov občin upošteva povprečje zadnjih štirih let, bi bilo primerno, da se tudi pri določitvi teh stroškov uporablja enak ključ in upošteva povprečje zadnjih štirih let, so še poudarili.

Predsedstvo ZOS tudi predlaga, da se pri določitvi stroškov izvzamejo subvencije (tako državne kot občinske) in plačilo nadstandardnih storitev javnim zavodom, upoštevajo pa naj se tudi tista plačila občin, ki jih te namenjajo za delovanje javnih zavodov v drugih občinah.

Združenja občin so sicer še pred začetkom pogovorov o višini povprečnine v prihodnjem obdobju na ministrstvo za finance posredovala skupni predlog za povprečnino v višini 799,58 evra v prihodnjem letu in v višini 815,69 evra za leto 2025. Predlog za vladno stran ni bil sprejemljiv, zato so občine oblikovale približevalni predlog v višini 776 evrov. Končni dogovor pa je torej zakoličil povprečnino pri 725 evrih. Ob tem so na ZOS danes opozorili, da se razkorak med stroški občin in višino povprečnine vsako leto veča in se bo kljub višjemu znesku povprečnine v prihodnjih dveh letih ohranil nad 12 odstotki razlike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!