Kako bodo v SD izvedli glasovanji za dva organa stranke?

Slovenija 15. Apr 202412:48 2 komentarja

Zaradi napak pri prepisu in preštevanju glasov za moške člane predsedstva SD na sobotnem volilnem kongresu stranke in ker v drugem krogu niso bili izvoljeni vsi člani nadzornega odbora, bodo strankini delegati morali izpeljati še dve glasovanji. Kot je dejal novi predsednik SD Matjaž Han, obstajata dve možnosti: digitalno glasovanje ali glasovanje v živo. O tem, kako bodo to v stranki izvedli, se morajo dogovoriti še z vodstvom delovnega predsedstva kongresa.

Na sobotnem volilnem kongresu Socialnih demokratov so se zgodile napake pri prepisu in preštevanju glasov za moške člane predsedstva stranke. Zaradi tega bi morali že takrat ponovno izpeljati drugi krog tega glasovanja, ob tem pa bi moral potekati še tretji krog glasovanja o članih nadzornega odbora stranke.

A se to ni zgodilo, saj so zaradi pozne ure številni delegati zapustili prizorišče, delovno predsedstvo pa je zaradi nesklepčnosti kongresa tega začasno prekinilo.

Kot smo razkrili na N1, se volilni kongres uradno sploh še ni končal. Predsednik volilne komisije na kongresu SD Tadej Cmerekar Komar je v nedeljo dejal, da naj bi delovno predsedstvo kongresa v najkrajšem času izvedlo glasovanje za omenjena pomembna organa stranke.

Statut SD namreč določa, da je predsedstvo stranke tisti organ, ki določa kandidatne liste na volitvah, torej tudi listo na prihajajočih volitvah v Evropski parlament. Kot pravijo naši sogovorniki iz SD, bi se lahko torej zapletlo pri potrjevanju kandidatne liste, saj mora stranka ujeti določene roke, ki pa se že naglo približujejo.

Novi predsednik SD Matjaž Han je v današnji izjavi za medije dejal, da v vodstvu stranke že rešujejo problem, ki je nastal zaradi neizvedbe dveh glasovanj na sobotnem kongresu. Po Hanovih besedah je bila v prvem krogu za moške člane predsedstva že izvoljena že več kot polovica članov, zato bi lahko  že normalno potrdili listo za evropske volitve.

“To s pravnega, statutarnega in poslovniškega vidika ni problem. Seveda pa si želimo, da bodo mesta članov predsedstva popolnjena, zato smo se dogovorili, da bomo skušali problem z glasovanji rešiti na dva načina: z digitalnim glasovanjem ali pa glasovanjem v živo,” je dejal.

Kot je pojasnil, bi priprava digitalnega glasovanja lahko trajala dva dni in bi ga lahko izvedli že to soboto, v primeru glasovanja v živo pa bi bilo volišče odprto dva dni in bi delegati prišli glasovat v Ljubljano. Če bi se odločili za način glasovanja v živo, bi bilo volišče na sedežu stranke, kjer bi bila tudi volilna komisija. Ob tem je poudaril, da je to seveda še stvar odločitve in dogovora z delovnim predsedstvom kongresa. Po besedah naših virov se v SD bolj nagibajo k izvedbi digitalnega glasovanja.

SD Kongres, glasovanje, skrinjice
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Delegati morajo izvoliti še sedem moških članov predsedstva stranke, izveden pa mora biti še tretji krog glasovanja za člane nadzornega odbora.

“V stranki se gremo pravo demokracijo in prave volitve. Zaradi zahtevnega statuta in poslovnika stranke pa si včasih zakompliciramo življenja,” je dejal Han. Ob tem je dodal, da bodo v stranki kmalu sestanek kolegija in predsedstva stranke, na katerih bodo določili smernice stranke do evropskih volitev in tudi v prihodnje.

Han se bo v torek sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom. “Pogovarjala se bova o sodelovanju, verjemite mi, tukaj izkušnje imam,” je zatrdil. Ob tem je sicer pričakovati tudi pogovor o podpredsedniškem mestu v vladi. Han zatrjuje, da bo v primeru, da mu bo to ponujeno, takšno ponudbo zavrnil, saj da naj ima vlada vsaj eno podpredsednico. Sedaj to funkcijo zaseda njegova predhodnica na čelu SD, zunanja ministrica Tanja Fajon, to mesto bi lahko zasedla tudi podpredsednica SD in pravosodna ministrica Andreja Katič.

Stranka SD je na sobotnem kongresu dobila novega predsednika stranke, to je postal dolgoletni član in minister za gospodarstvo Matjaž Han, za podpredsednike pa so bili izvoljeni Matjaž Nemec, Luka Goršek, Meira Hot in Andreja Katič. Glavna tajnica SD je postala Živa Živkovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje