Novi predsednik SD je Matjaž Han. Brgleza je premagal za vsega deset glasov

Slovenija 14. Apr 202400:00 > 01:59 14 komentarjev

Socialni demokrati imajo novo vodstvo. Predsednik stranke je postal Matjaž Han, ki je v drugem krogu premagal Milana Brgleza. Novi podpredsedniki stranke so Matjaž Nemec, Luka Goršek, Meira Hot in Andreja Katič, mesto glavne tajnice pa je zasedla Živa Živkovič.

Novi predsednik SD je Matjaž Han. V drugem krogu volitev je s 182 glasovi proti 172 glasovom premagal Milana Brgleza. Pred tem sta v prvem krogu iz tekme za prvaka Socialnih demokratov izpadla vodja poslanske skupine Jani Prednik in ajdovski župan Tadej Beočanin.

Prednik je v drugem krogu podprl Milana Brgleza, Beočanin pa se o podpori ni izjasnil.

Novi prvak Socialnih demokratov, ki je bil izvoljen dobrih 14 ur po začetku 15. volilnega kongresa stranke, je v nagovoru po razglasitvi dejal: “Resnično sem pripravljen, da po velikih ljudeh, ki so doslej vodili Socialne demokrate, skušam peljati stranko naprej. Danes je bil kongres zanimiv in tudi kritičen.”

Veliko delegatov je namreč izrazilo nezadovoljstvo, ker se je gospodarski minister v tekmo za predsednika stranke vključil le dan pred kongresom in torej ni sodeloval v demokratičnem postopku predstavljanja kandidatur članom na terenu. Slišati je bilo mogoče celo ocene, da gre za netovariško ravnanje Matjaža Hana.

Ta je po zmagi ponovil besede iz popoldanskega nagovora, da si želi vrniti SD na pota stare slave, in napovedal, da bo stranka čez nekaj let spet vodila vlado.

“Potrudil se bom, da bomo delovali skupaj kot prijatelji in tovariši in da med nami ne bo zamer. Jutri je nov dan in SD je pripravljena na nove izzive,” je poudaril Matjaž Han.

Kot smo poročali, je njegova pozna kandidatura tudi v poslanskih vrstah povzročila precej vroče krvi. Slišati je bilo mogoče celo očitke, da s takšnim ravnanjem razbija stranko. Han kakšnih zaostritev in premikov v poslanskih vrstah ne pričakuje, vodja poslanske skupine Jani Prednik pa ima njegovo polno podporo.

“Nismo se šli bojevat, šli smo na kongres vsak s svojo idejo. Usedli se bomo za mizo, se pogovorili in našli skupno rešitev,” je dejal Han.

Milan Brglez in Matjaž Han
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Na navedbe, da stranka potrebuje preporod, on pa je v njenem vodstvu že 20 let, je Han odgovoril, da njegovo dolgoletno delo v SD ne sme biti slabost. Slabo je po njegovem prepričanju to, če si vsako leto v novi stranki. Na očitke, da se bo SD pod njegovim vodstvom oddaljila od socialne demokracije in se premaknila proti liberalni sredini, pa je dejal, da je SD socialdemokratska stranka in bo takšna tudi ostala.

Han ocenjuje, da bi lahko stranka z dobrimi kandidati in dobro kampanjo na junijskih evropskih volitvah ponovila rezultat izpred petih let. Vendar bo po njegovih besedah to lahko dosegla le, če bo šla na volitve “relativno povezana”. Napovedal je še, da se bo s svojimi izkušnjami znotraj koalicije znal postaviti za stranko in njeno politiko.

Ali dopušča, da bi pod njegovim vodstvom SD vstopila v koalicijo s SDS? “Do volitev sta še dve leti. Ne vidim druge možnosti, kot da ta mandat pripeljemo do konca, nato pa gremo na volitve in vidimo, kaj nam bodo te prinesle,” je dejal Matjaž Han.

Milan Brglez je po porazu izpostavil nujnost sodelovanja. Kot je povedal, bi bil sam pripravljen sodelovati ne glede na to, kakšen bi bil rezultat. “Stranka je preprosto večja od nas,” je dejal. In dodal, da se je za socialdemokratsko idejo boril, še preden je prišel v SD, in ne vidi razloga, da se ne bi tudi v prihodnje.

Rezultat glasovanje je za Brgleza dokaz, da je v Socialni demokraciji sprejet. Na vprašanje, kako močan je po tako tesni zmagi lahko predsednik stranke, pa je odgovoril, da je lahko zelo močan, če zna povezati. “Vem, da novi predsednik to zna,” je dodal Brglez. Poudaril je še, da je vsaka sprememba nova priložnost, da gre stranka naprej.

Za podpredsednika stranke sta na kogresu bila izvoljena evropski poslanec Matjaž Nemec in vodja strankinega podmladka Luka Goršek, za podpredsednici pa poslanka Meira Hot in pravosodna ministrica Andreja Katič. Nova glavna tajnica SD je postala Živa Živkovič, ki je trenutno vodja kabineta ministrice za pravosodje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje