Napake pri preštevanju na kongresu SD: opraviti bodo morali še dve glasovanji

Slovenija 14. Apr 202420:35 19 komentarjev
SD Kongres
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Stranka SD je v poznih sobotnih urah dobila novo vodstvo. Predsednik SD je postal Matjaž Han, za podpredsednike so bili izvoljeni Matjaž Nemec, Luka Goršek, Meira Hot in Andreja Katič, glavna tajnica pa je postala Živa Živkovič. A kongres ni potekal brez težav, saj so se zgodile napake pri preštevanju glasov za člane predsedstva stranke. Zaradi nesklepčnosti kongresa po razglasitvi rezultatov bodo morali delegati v najkrajšem možnem času izvesti še dve glasovanji. Uradno se 15. volilni kongres stranke SD sploh še ni zaključil.

Prah okoli burnega dogajanja na sobotnem volilnem kongresu stranke Socialnih demokratov se tudi dan po glasovanju še ni povsem polegel. V zaprti skupini Socialnih demokratov na Facebooku so se pojavila namigovanja o neverodostojnosti rezultatov glasovanja. Še posebej je bilo izpostavljeno glasovanje za moške člane predsedstva stranke, nadalje pa so se pojavila vprašanja še o tem, ali so verodostojni tudi rezultati glasovanj o ostalih vodstvenih funkcijah.

Predsednik volilne komisije na sobotnem kongresu stranke SD Tadej Cmerekar Komar je za N1 dejal, da so rezultati volitev legitimni in verodostojni, a da sta se pri preštevanju in prepisu glasov za moške člane predsedstva zgodili dve napaki.

Zgodilo se je namreč, da je bil nekdanji v. d. generalnega tajnika stranke Matevž Frangež po razglasitvi rezultatov prvega kroga glasovanja s strani enega od kandidatov obveščen, da seštevek glasov zanj ne more držati, saj je bilo razglašeno, da ni prejel nobenega glasu. Poudaril je, da je glasoval sam zase, imel pa je tudi zagotovila vsaj še desetih ostalih članov, da so mu namenili glasove.

SD Kongres, glasovanje, skrinjice
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Kot nam je dejal Cmerekar Komar, je šlo za kandidata Dejana Tulimiroviča. Ko je bil o tem obveščen tudi sam, je že potekal drugi krog glasovanja, zato je takoj po zaključku glasovanja v drugem krogu zahteval ponovno štetje glasov za moške člane predsedstva SD in pregled rezultatov iz prvega kroga.

“Ugotovljeno je bilo, da je pri prepisu glasov v prvem krogu iz delovnega gradiva volilne komisije v tabeli poročila o izidu glasovanja prišlo do napake. Kandidat je dobil 13 glasov in ne nič. Takrat pa so mi sporočili še, da je prišlo tudi do napake pri seštevku glasov pri nekaterih drugih kandidatih. Takoj sem zavzel stališče, da je treba glasovanje drugega kroga moških članov predsedstva ponoviti, o napaki sem takoj obvestil v. d. glavnega tajnika stranke Matevža Frangeža,” je pojasnil predsednik volilne komisije Cmerekar Komar.

Zaradi napake pri seštevku glasov iz prvega kroga je bil nato v drugi krog uvrščen napačen kandidat. Šlo naj bi za Samerja Khalila, namesto njega pa bi se moral v drugi krog omenjenega glasovanja uvrstiti Denis Sarkič.

Kongresa zaradi nesklepčnosti niso izpeljali do konca

Vse to se je dogajalo že v poznih večernih urah, ko so delegati že nestrpno pričakovali izide glasovanj, mediji pa smo se spraševali, čemu gre pripisati tako dolgo zamudo pri razglasitvi.

Nekaj minut pred polnočjo je predsednik volilne komisije vendarle stopil na oder in pojasnil, da je prišlo do napake pri seštevku glasov za moške člane predsedstva, zato bo treba drugi krog glasovanja ponoviti, saj je bil vanj uvrščen napačen kandidat. Prav tako je oznanil, da bo za izvolitev vseh članov nadzornega odbora potreben še tretji krog glasovanja.

SD Kongres, glasovanje, skrinjice
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Po razglasitvi rezultatov za predsednika, podpredsednike in glavno tajnico stranke so morali delegati prevzeti glasovnice za ponovitev drugega kroga moških članov predsedstva in tretjega kroga članov nadzornega odbora. A so zaradi pozne ure številni delegati že počasi začeli zapuščati dvorano Grand hotela Union v središču Ljubljane, volilna komisija pa je ugotovila, da kongres ni več sklepčen.

Kot nam je pojasnil predsednik volilne komisije, je takoj, ko je ugotovil, da glasovanje zaradi nesklepčnosti kongresa ne bo mogoče, sklical posvet z Matevžem Frangežem, delovnim predsedstvom kongresa in novoizvoljeno glavno tajnico stranke Živo Živkovič. Sprejeli so odločitev, da se kongres zaradi nesklepčnosti prekine, omenjeni glasovanji pa se izvedeta ponovno, ko bo kongres spet sklepčen.

Volilni kongres SD se torej sploh še ni zaključil in je zgolj začasno prekinjen, delovno predsedstvo kongresa naj bi v najkrajšem možnem času sklicalo njegovo nadaljevanje.

Ker sta se pri štetju in prepisu glasov zgodili napaki, smo predsednika volilne komisije Tadeja Cmerekarja Komarja povprašali, ali morda obstaja sum, da bi lahko prišlo do napake tudi pri rezultatih za predsednika stranke. Spomnimo namreč, da je minister za gospodarstvo Matjaž Han v drugem krogu premagal evropskega poslanca Milana Brgleza za zgolj deset glasov.

Po besedah predsednika volilne komisije, ne obstaja niti kanček dvoma o rezultatu glasovanja za predsednika stranke, saj so bili ti glasovi prešteti velikokrat. Ob tem pa je dodal, da so bili člani volilne komisije tudi štirje poverjeniki predsedniških kandidatov.

Novo vodstvo in prvi izstop iz stranke

Razlike med kandidati za predsednika stranke so bile že v prvem krogu majhne. Matjaž Han je prejel 115 glasov, Milan Brglez 104, Jani Prednik 96, bolj je zaostal Tadej Beočanin, ki so mu delegati namenili 69 glasov. Han je nato v drugem krogu dobil 182 glasov, Brglez pa 172.

Podpredsedniki stranke so postali evropski poslanec Matjaž Nemec, vodja strankinega podmladka Luka Goršek, poslanka Meira Hot in ministrica za pravosodje Andreja Katič. Nova glavna tajnica je postala Živa Živkovič, ki je bila doslej vodja kabineta pravosodne ministrice Katič.

Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Ker se je Han na volitve podal le dan pred kongresom, je bil deležen številnih kritik. Tako na zaprtem delu kongresa kot tudi na odprtem so mu očitali, da je deloval netovariško, po besedah naših virov na sobotnem kongresu pa je bilo mogoče slišati tudi očitke, da s takšnim ravnanjem razbija stranko.

Izvolitev Hana na čelo SD pa je privedla tudi do prvega izstopa iz stranke. To je storil nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec, ki je bil do delovanja stranke že nekaj časa kritičen, v današnji objavi na Facebooku pa je poudaril, da so stranko dokončno prevzeli “primitivizem, ‘kšeftarstvo’, popolna nesposobnost in nenačelnost”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje