Kako brez svojega zdravnika do PCR-testa

Koronavirus 24. Nov 202113:44 > 14:02 0 komentarjev
Ministrstvo za zdravje

Če ste doma ali v službi sami opravili hitri test, ki je pokazal okužbo s koronavirusom, lahko tudi brez napotitve zdravnika pridete do PCR-testa. Ob tem morate predložiti le fotografijo hitrega testa in osebni dokument oziroma svojo fotografijo. Na PCR-test se je treba še vedno prijaviti v skladu z navodili, ki jih imajo posamezni zdravstveni domovi.

Nov pravilnik, ki ga je sprejela vlada, omogoča hitrejši dostop do PCR-testa, s katerim se potrjuje okužba s koronavirusom. Po novem so do odvzema brisa za PCR-test brez napotitve upravičeni tudi pacienti, ki predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje, in pacienti, ki izkažejo pozitiven rezultat testa HAG, opravljenega pri zasebnem izvajalcu.

Kot dokazilo o pozitivnem rezultatu testa HAG za samotestiranje se šteje:

– fotografija testa HAG za samotestiranje + osebni dokument: fotografija testa HAG za samotestiranje mora vsebovati informacijo o datumu in času opravljenega testiranja, nastati pa mora v ustreznem časovnem oknu po odvzemu brisa. Oseba se izkaže z identifikacijskim dokumentom, ki izkazuje imetnikovo podobo.

– fotografija testa HAG za samotestiranje + fotografija pacienta: fotografija, s katere je razvidna podoba pacienta, fotografija testa HAG za samotestiranje ter datum in čas opravljenega samotestiranja.

Ministrstvo za zdravje

Za PCR-testiranje pri tistih, ki jim je test za samotestiranje pokazal pozitiven rezultat na koronavirus, napotitev zdravnika ni več potrebna, se je pa na test še vedno treba naročiti, opozarjajo v ZD Ljubljana.

Pacient mora na test za samotestiranje zapisati datum in čas samotestiranja, s čimer izkaže, kdaj je bil test opravljen.

Nov pravilnik tudi določa, da morajo javni zdravstveni zavodi zagotoviti vstopno točko in vzpostaviti način naročanja za te paciente, ki želijo na PCR-test brez napotitve. Izvajalec odvzame bris za PCR-test najpozneje v 24 urah po naročilu pacienta. Pacient dokazilo o samotestiranju predloži na vpogled pri izvajalcu odvzema brisa za PCR-test pred samim odvzemom brisa.

Ministrstvo za zdravje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!