Spletni kalkulator: preverite, ali ste upravičeni do energetskega dodatka

Slovenija 11. Okt 202211:00 7 komentarjev
Luka Mesec spletni kalkulator energetski dodatek
Borut Živulović/BOBO

Na vladni spletni strani je zaživel spletni kalkulator, s pomočjo katerega lahko vsakdo preveri, ali je upravičen do energetskega dodatka in kolikšnega.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob predstavitvi spletnega kalkulatorja pojasnil, da so energetski dodatki usmerjeni ukrep, ki zajema najrevnejše družine in gospodinjstva po državi.

“Statistični podatki kažejo, da so pri nas najbolj socialno ogrožene ženske, ki živijo same in so starejše od 65 let. Denarja nismo želeli razdeliti ne glede na dohodke. Ta teden smo zato 113 tisoč upokojencem, katerih pokojnina ne presega meje za upravičenost do varstvenega dodatka, poslali obvestilo o upravičenosti do energetskega dodatka. Obrnejo naj se na centre za socialno delo, da si zagotovijo, ali jim energetski dodatek pripada,” je povedal Mesec, ki je v nadaljevanju še dejal, da bodo z namenom reševanja revščine med upokojenci izvedli tudi določene akcije s civilno družbo. “Med ženskami, starejšimi od 65 let, marsikatera ne ve, da ji pripada varstveni ali energetski dodatek,” je še opozoril minister.

Kako deluje spletni kalkulator?

Barbara Goričan, v. d. direktorica direktorata za socialne zadeve, je pojasnila delovanje spletnega kalkulatorja na konkretnih primerih. Na spletni strani gov.si pod kategorijo Ukrepi za omilitev draginje za ranljive skupine in družine so na voljo osnovni podatki o višini dodatkov, ki jih predvideva zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najranljivejše skupine prebivalstva. “Vendar je konkreten izračun treba opraviti prek spletnega kalkulatorja, saj je višina energetskega dodatka odvisna od sestave družine. Na spletnem kalkulatorju je več nujnih opozoril, da so do izplačila energetskega dodatka upravičene osebe, ki so prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, oziroma če ga še ne prejemajo, da so do tega upravičene,” je pojasnila.

Če gre za eno odraslo osebo, je izračun po besedah Goričan relativno enostaven. “Če ena odrasla oseba nima otroka, je vselej treba označiti polje, da gre za prejemnika denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Kalkulator nato izračuna, da je oseba upravičena do 200 evrov energetskega dodatka. Če oseba, ki uporablja spletni kalkulator, pozabi označiti polje, da je prejemnik denarne socialne pomoči, je izračun enak, vendar se izpiše opozorilo, da je treba urediti vlogo za uveljavitev denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Na spletni strani je tudi povezava do seznama centrov za socialno delo kot tudi povezava na vlogo za denarno socialno pomoč oziroma varstvenega dodatka,” je predstavila.

SPLETNI KALKULATOR JE DOSTOPEN NA TEJ POVEZAVI, NA SREDINI STRANI.

spletni kalkulator energetski dodatek
Posnetek zaslona: gov.si

Če v družini živi ena odrasla oseba, ki skrbi za dva otroka (za otroka se šteje mladoletni otrok in otrok, ki se šola ter ni zaposlen oziroma ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb), in če starš za otroka skrbi sam, označi polje, da je prejemnik denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Izračun tako pokaže, da je družina upravičena do 436 evrov dodatka. Če v družini za ta otroka skrbita oba starša, je treba nujno označiti polje sostarševstva, saj bo znesek izračuna drugačen ter v tem primeru znaša 318 evrov.

Če v družini dve odrasli osebi skrbita za enega otroka, ki ni dodeljen v skupno vzgojo ali varstvo ter so prejemniki denarne socialne pomoči, znaša višina energetskega dodatka 432 evrov. Goričan je pri tem še enkrat opozorila, da so do izplačila dodatka upravičene samo osebe, ki so že prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka ali so do tega upravičeni.

Goričan je ob tem še pojasnila, da si lahko s spletnim kalkulatorjem pomagajo tudi invalidi, ki so prejemniki denarne socialne pomoči. Ne pride pa v poštev za posamezne kategorije invalidov, saj bi bilo to prezapleteno. Upravičenost do energetskega dodatka za posamezne primere invalidov bo tako treba ugotavljati prek centrov za socialno delo.

Koliko znašajo dodatki?

S pomočjo spletnega kalkulatorja, ki je že dostopen na uradni spletni strani vlade, si bodo lahko prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka izračunali, ali so upravičeni do energetskega dodatka in kolikšnega. Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najranljivejše skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek namreč prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

Dodatek bo za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

Dodatke bo vlada izplačevala od prvega novembra do 31. marca prihodnjega leta. Denarno socialno pomoč in varstveni dodatek po podatkih ministrstva prejema približno 63.000 gospodinjstev, v katerih živi okoli 103.000 ljudi, do dodatka pa bo upravičenih še okoli 13.500 invalidov.

Ministrstvo želi tudi s pomočjo spletnega kalkulatorja v sistem privabiti čim več ljudi, ki bi bili do dodatka upravičeni, a v sistem trenutno niso vključeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje