Kako dobro razumete slovenska narečja? (KVIZ)

Navdih 18. Feb 202405:40 3 komentarji
Skupina mladih ljudi
Foto: PROFIMEDIA

Veste, čemu na Dolenjskem rečejo "pirhpogačica"? Ali kaj pomeni "Či mon, te don" in kje to rečejo? Slovenščina je bogata z narečji. Koliko jih razumete? Rešite kviz na koncu članka.

“Slovenščina je res težak jezik,” mi je nekoč dejal znanec, ki ni Slovenec, “napišete lonec, rečete pa pisker.”

Nato sem mu poskusil razložiti, zakaj. Na koncu sva prišla do narečij. Ta so lahko težko razumljiva že Slovencem, kaj šele nekomu iz države, ki pozna le dve narečji ali tri, ta pa so si med seboj zelo podobna, kar je pri njem samo še utrdilo prepričanje, da je slovenščina res težek jezik.

Verjetno ste že slišali rek, ki pravi, da ima vsaka slovenska vas svoj glas. In res skoraj v vsakem kraju malce drugače izgovarjajo iste besede, govorijo malce drugače, z malo drugačno melodijo, samoglasnikom … a še vedno razumljivo za bližnjo okolico. Med malo bolj oddaljenimi slovenskimi kraji je razumevanje povedanega že lahko težava, če ljudje govorijo v svojem narečju.

Slovenščina je z narečji zelo bogata. Na spletni strani slovenske vlade, kjer pišejo o narečjih, je zapisano, da je slovenščina med vsemi slovanskimi jeziki najbolj narečno razčlenjena, saj jih pozna približno 50. Ta pa se združujejo v sedem narečnih skupin: gorenjsko, dolenjsko, štajersko, panonsko, koroško, primorsko in rovtarsko.

zemljevid, slovenija, slovenska, narečja

Ste vedeli, da obstaja tudi interaktivni zemljevid slovenskih narečij, na katerem lahko slišite, kako isto besedilo zveni v različnih delih Slovenije?

Čeprav se nam včasih kakšno narečje zdi zabavno ali mogoče na kakšnega gledamo malce stereotipno ali celo zviška, so slovenska narečja naše nacionalno kulturno bogastvo.

Žal nekatera zaradi množičnih medijev, načina življenja, zgodovinskih sprememb, vpliva tujih jezikov in drugih razlogov izginjajo ali se vsaj spreminjajo. Jezik je pač živa tvorba. Ampak dokler jih imamo, bodimo veseli in ponosni, da so, da jih poznamo, razumemo ali znamo.

Spodaj smo pripravili kratek kviz, s katerim lahko preverite, koliko razumete stavke ali besede iz nekaterih slovenskih narečij.

Morda bo kdo rekel, da smo kakšno besedo napisali malce narobe, ampak držali smo se besed in zapisov, ki smo jih našli na spletu, slišali od sorodnikov, prijateljev in znancev ali pa zanje vemo. Saj veste … vsaka slovenska vas ima svoj glas.

Sicer pa poskusite! Upamo, da se boste tudi malce zabavali in morda česa novega naučili.

(Če vam kviza ne prikaže takoj, počakajte nekaj trenutkov ali pa kliknite kviz rešite na tem linku)

Loading…

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje