Kako na očitke SDS o pomilostitvah odgovarja Pirc Musar

Slovenija 22. Nov 202317:50 7 komentarjev
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: PROFIMEDIA)

Na očitke poslanca SDS Branka Grimsa, da je predsednica republike Nataša Pirc Musar oprostila že tretjega obsojenega tihotapca prebežnikov, so se zdaj odzvali v njenem kabinetu in poudarili, da se predsednica o pomilostitvah vedno posvetuje s strokovnjaki. Pirc Musar izpostavlja, da je "zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje".

Poslanec SDS Branko Grims je danes opozoril, da je predsednica republike Nataša Pirc Musar oprostila že tretjega obsojenega tihotapca prebežnikov, Slovenija pa po njegovem mnenju daje sporočilo, da bodo “ujeti kriminalci oproščeni”.

“Ljudje, ki služijo z nesrečo ljudi, so zadnji, ki bi lahko bili pomiloščeni,” je poudaril na današnji novinarski konferenci. Na očitke so se odzvali v predsedničinem kabinetu in poudarili, da se pri odločanju o pomilostitvah Pirc Musar vedno opira tudi na mnenje komisije za pomilostitve, ki jo sestavljajo vrhunski strokovnjaki Nataša Posel, Mile Dolenc in Dragan Petrovec.

Pomilostitev je akt milosti, ki ga poznajo vse demokratične države, osnova kazenskega prava ter penološke stroke pa je resocializacija obsojencev po prestani zaporni kazni. Predstavlja del priprave zapornika na normalno življenje v družbi. Če zapornik na podlagi strokovnih mnenj izkazuje pripravljenost, da postane zgleden državljan že pred iztekom kazni in vseh stranskih sankcij, je pomilostitev smiseln ukrep, so zapisali.

Tudi pri zadnji pomilostitvi avstrijske državljanke Ozgur Dogan se je predsednica za ta korak odločila po soglasnem pozitivnem mnenju vseh treh članov komisija, in sicer zaradi posebnih osebnih okoliščin obsojenke, ki je glavno kazen že prestala, sama pomilostitev pa se nanaša le na stransko kazen.

“Ob tem predsednica republike poudarja, da je zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje,” so zapisali.

Izrečene pomilostitve nikakor ne ogrožajo varnosti prebivalk in prebivalcev Slovenije. Varnost v državi zagotavljajo pristojne institucije, in ne posamezne poslanske skupine v DZ. Vsaka pomilostitev je, ne glede na zagrešeno kaznivo dejanje, neizogibno povezana z obsojenimi posamezniki s kriminalno preteklostjo. Če te ne bi imeli, potem pomilostitve tudi ne bi potrebovali, so zapisali.

Branko Grims
Luka Dakskobler/BOBO

Pomilostitev se torej uporablja v izjemnih okoliščinah in restriktivno, če so v konkretnem primeru na strani storilca podane okoliščine, ki jih sodišče v okviru sojenja na podlagi zakona ni moglo upoštevati, so pa v korist obsojenca, ali okoliščine, ki nastanejo po tistem, ko je kazen že izrečena in je sodba pravnomočna, v nekaterih primerih glavna kazen tudi že prestana, in če obstajajo okoliščine, ki narekujejo milejši odnos do storilca. Pomilostitev je predsedničina diskrecijska pravica, zato ni vezana na mnenja oziroma predloge, ki jih v pomilostitvenem postopku podajo pristojni organi, ji pa pomagajo pri sprejetju odločitve, so dodali.

“Migracije so bile in bodo tudi v prihodnje stalnica, zato je pomembno, da se z njimi soočamo na odgovoren in človeški način,” so zapisali v uradu. To vključuje spoštovanje mednarodnih konvencij in sporazumov ter sodelovanje z drugimi državami pri iskanju trajnih rešitev. Kot družba se moramo osredotočiti na iskanje konstruktivnih rešitev, ki temeljijo na dialogu, sodelovanju in spoštovanju človekovih pravic. “Populistično izkoriščanje migracijske problematike nas le razdvaja, škodljivo je za družbeno tkivo naše države in ne prispeva k trajnim rešitvam,” so opozorili.

“Predsednica Pirc Musar bo nadaljevala zavzemanje za odprto, strpno in solidarno družbo, kjer se spoštujejo pravice vsakega posameznika, tudi pravica do osebnega dostojanstva in varnosti, ne glede na njegovo poreklo,” so še zapisali v njenem uradu.

Poleg avstrijske državljanke je predsednica pomilostila še srbskega državljana Nemanjo Kuzmanovića, ukrajinskega državljana Valerija Arakcheievja in slovenskega državljana Sama Kolića.

Poslanska skupina SDS je sicer vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri želijo razpravo o izvajanju zakona o pomilostitvi. Ob tem predlagajo naj DZ priporoči vladi, da naj ta v dveh mesecih pripravi spremembe zakona, s katerimi se bo zagotovilo preglednost postopka pomilostitev z obrazložitvami razlogov o pomilostitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje