Gasilec Zajc in nekdanja partnerka si bosta razdelila 280.000 evrov

Slovenija 21. Nov 202321:46 25 komentarjev
Sandi Zajc
Denis Sadiković, N1

Potem ko je javnost v zadnjih dneh spremljala spor med gasilcem Sandijem Zajcem in Prostovoljnim gasilskim društvom (PGD) Mengeš zaradi več sto tisoč evrov donacij, ki so jih Slovenci po katastrofalnih avgustovskih poplavah nakazali društvu, se zaplet počasi razrešuje. Sandi Zajc in njegova nekdanja partnerka si bosta razdelila približno 280.000 evrov. Še vedno pa ostaja nerešeno vprašanje, kdo je upravičen do dobrih 230.000 evrov donacij, pri katerih sklic ni jasen.

Zgodba o donacijah za gasilca Sandija Zajca, ki je v zgodovinskih poplavah skupaj z gasilskimi kolegi reševal otroke iz vrtca Gobica, več mesecev po dobrodelni akciji le dobiva epilog. Kot smo poročali, se je zapletlo, ker se je na isti transakcijski račun Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš stekel denar tako za gasilca Zajca kot gasilsko društvo. Skupni znesek donacij znaša več kot pol milijona evrov – približno 280.000 evrov za Zajca in dobrih 230.000 evrov, pri katerih pa namen nakazila ni razviden.

Na torkovi večerni seji upravnega in nadzornega odbora PGD Mengeš so sprejeli sklep, da gasilcu Zajcu in njegovi nekdanji partnerki nakažejo 280.000 evrov donacij, ki so bile namenjene Zajcu. V kakšnem razmerju si bosta nekdanja partnerja denar razdelila, ni znano. “Gre za osebno stvar Zajca in njegove nekdanje partnerke. Znesek donacij bomo nakazali v najkrajšem času, predvidoma še ta teden,” je za N1 pojasnil Primož Jagrič, namestnik poveljnika PGD Mengeš.

Še vedno pa ostaja odprto vprašanje o delitvi dobrih 230.000 evrov donacij. Kot omenjeno, namen pri teh nakazilih ni razviden, zato ni znano, kolikšen znesek pripada prostovoljnemu gasilskemu društvu in kolikšen Zajcu. Kot je pojasnil Jagrič, za te donacije prek bank preverjajo namene nakazil. “Za zdaj še nimamo vseh podatkov, zato v tem trenutku še nismo seznanjeni s točnim zneskom za Zajca in društvo. Tega denarja ne bomo nakazali, dokler ne bodo znani vsi nameni nakazil. Ko bo tudi to znano, bomo nakazali tudi ta denar,” je poudaril.

Društvo je za nekatere donacije od bank že prejelo podatke o namenu nakazila, za druge še ne. Kdaj bi lahko bil proces zaključen, prav tako ni znano. “Naš računovodja je poizvedoval pri bankah, vendar podatkov o tem za zdaj nimamo,” je za N1 še pojasnil Jagrič.

Gasilec Sandi Zajc za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv.

Ključna napaka dva dni po avgustovski ujmi

Kako je mogoče, da ni znano, komu pripada skoraj četrt milijona evrov? Kot smo poročali, je izvirni greh očitno nastal 6. avgusta. Takrat je PGD Mengeš na svojem Facebookovem profilu objavil zapis, da začenja humanitarno akcijo za Zajca. Objavil je transakciji račun, naslov društva in kodo namena, ne pa tudi sklica, ki je v teh primerih ključen. Prav od tega je namreč odvisno, ali bo namen na banki prejemnika viden ali ne.

Kot so pred dnevi za N1 pojasnili na Novi KBM, je v posebnih primerih, ko je namen ključnega pomena za pravilno obdelavo prejetih plačil pri prejemniku, se ta lahko obrne na svojo banko, da skuša od banke plačnika pridobiti dodatne podatke. “Svetujemo, da se zato tudi pri donacijah za določen namen določi sklic, ki ga plačniki uporabijo pri plačilu. Tako pri prejemniku ni težav z ločevanjem namena plačila,” so še pojasnili v Novi KBM.

PGD Mengeš Zajca izključilo iz operative

Spomnimo, da so člani operativne enote PGD Mengeš Sandija Zajca prejšnji ponedeljek soglasno izločili iz operative, kar pomeni, da ne sme sodelovati na intervencijah. Razlog za izločitev je, ker na eni zadnjih intervencij ni upošteval povelja.


BONUS VIDEO: Kaj o donacijah Sandiju Zajcu pravita poveljnik gasilske zveze in predstavnik PGD Mengeš (N1 STUDIO, 14. 11.)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje