Za koliko bodo nižje položnice za ogrevanje v Mariboru in Trbovljah?

Gospodarstvo 25. Jan 202312:15 > 14:01
Novinarska konferenca o uredbi o oblikovanju cene daljinske toplote.
N1

Vladna uredba o oblikovanju cene daljinske toplote bo precej znižala stroške ogrevanja v najbolj prizadetih občinah. V Trbovljah se bo ogrevanje 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja pocenilo za 34 evrov, v Mariboru pa za 49 evrov. Trboveljčani bodo januarja dobili še 15-odstotni popust na stroške ogrevanja. V roku meseca dni bodo upravičenci lahko oddali tudi vlogo za subvencijo lesnih peletov.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je poudaril, da je vlada hitro ukrepala. “V velikem delu smo z oktobrskimi ukrepi uspeli zamejiti cene. Ponekod, na primer v Mariboru, Trbovljah, Novi Gorici in Ravnah na Koroškem, pa ti ukrepi niso bili dovolj,” je povedal minister.

Zato je vlada sprejela dodaten ukrep: uredbo o oblikovanju cene daljinske toplote, ki velja od 1. januarja do 30. aprila. “Uredba zamejuje variabilni del cene toplote in hkrati onemogoča prelivanje stroškov na fiksne dele ostalih tarifnih postavk,” je pojasnil minister. Najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del je vlada določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Ukrep bo po njenih navedbah znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja. Gre za ceno brez DDV.

Minister je ob tem pozval distributerje toplote, naj tudi sami pristopijo k programom za ranljive skupine, ki imajo morda slabo izolirane domove ali pa povišanih stroškov ne morejo plačati. Dodal je, da upa, da bo naslednje leto manj potreb po omejevanju cen.

Ukrep bo po navedbah vlade znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja od skupno 59, kjer se distribucija toplote izvaja kot gospodarska javna služba. Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah. To so po navedbah vlade predvsem sistemi, ki kot gorivo uporabljajo zemeljski plin. Na visoke stroške daljinskega ogrevanja so v minulih tednih opozarjali v več občinah. V Trbovljah so občani zaradi tega pripravili celo protestni shod, dan zatem pa je trboveljska Komunala napovedala uvedbo popustov na ogrevanje.

Trboveljčanom januarja še 15-odstotni popust

Občani Trbovelj so se z visokimi cenami soočali že lani jeseni in pozimi, je povedal direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič. Zato je Komunala Trbovlje v preteklih pet mesecih pripravila več ukrepov za zniževanje cen. Opozoril je, da imajo občani na položnicah tudi ostale storitev in ne le ogrevanja, od januarja pa bodo lahko zaradi razmer na trgu in vladnega ukrepa znižali postavko ogrevanja.

Kot so obljubili, bodo vsem gospodinjstvom dali še dodaten popust na postavko ogrevanja v januarja v višini 15 odstotkov. Na stisko so Trboveljčani opozorili tudi s primeri izredno visokih položnic. Glušič je pojasnil, da 87 odstotkov od štiri tisoč gospodinjstev za stroške ogrevanja in priprave tople vode mesečno plača do 200 evrov. Položnice v višini 300 ali 400 evrov imata okoli dva odstotka njihovih uporabnikov. Po njihovih ocenah bo gospodinjstvo s tremi osebami v 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju na račun vladnega ukrepa pri ogrevanju privarčevalo 34 evrov.

Direktor Komunale Trbovlje je občane pozval, naj se tisti, ki plačila ne zmorejo plačati ali pa ga ne zmorejo v tako kratkem času, obrnejo ali na občino za finančno pomoč ali na komunalo za obročno odplačevanje. Pripravili bodo tudi nasvete za zmanjšanje ogrevanja v večstanovanjskih objektih.

Tudi direktor Energetike Maribor Boris Novak je pohvalil odzivnost ministrstva. Brez ukrepa vlade bi ogrevanje za stanovanje s 53 kvadratnimi metri v Mariboru stalo 145 evrov, z vladnim ukrepom pa bo stalo 109 evrov. Ogrevanje stanovanja, velikega 69 kvadratnih metrov, bi brez vladnega ukrepa stalo 186 evrov, zdaj pa bo 140 evrov.

Energetika Maribor: Tudi mi nosimo del bremena

Vladna stran pa mora dopolniti še uredbo o povračilu. “Negativno razliko, ki bo povzročena posameznemu sistemu daljinskega ogrevanja, bomo morali povrniti,” je rekel in dodal, da analize še potekajo.

“Vlada ali ministrstvo ni tista institucija, na katero bi lahko naslavljali vse težave. Tudi mi se bomo morali potruditi s finančno optimizacijo in učinkovitim poslovanjem, da bomo tudi mi nosili del bremena, ki ga predstavlja socialna stiska nekaterih v Mariboru,” je dodal direktor Novak.

Številne skrbi, da se bo strošek ogrevanja v vrtcih deloma prevalil na starše. Minister Kumer je glede zaščitenih odjemalcev, kamor sodijo tudi vrtci in šole, poudaril, da je dopolnitev uredbe, ki bi tem odjemalcem omogočila dobavo plina po najvišji dovoljeni ceni, še v medresorskem usklajevanju. Vlada bo ta predlog predvidoma obravnavala v četrtek, je dodal. “Da se vsi tovrstni odjemalci obravnavajo na enak način, je bila tudi želja direktorjev sistemov daljinskega ogrevanja,” je še rekel.

V roku meseca dni vzpostavljen portal za subvencijo lesnih peletov

Vlada je sprejela tudi izvedben podzakonski akt, ki sledi zakonu o interventnih ukrepih, s katerim določajo subvencioniranje lesnih peletov. V roku meseca dni bo vzpostavljena aplikacija, na kateri bodo upravičenci lahko zaprosili za subvencijo. Oddaja vlog bo mogoča tudi na klasičen način, je dejal minister.

Do subvencije bodo upravičene fizične osebe, ki imajo vgrajeno kurilno napravo na lesne pelete ter so v obdobju med 1. septembrom in 31. decembrom lani kupile pelete za ogrevanje svojega gospodinjstva. Vlogi bodo morali upravičenci priložiti dokazilo o vgrajeni napravi in dokazilo o nakupu peletov. Seznam odobrenih vlog bo objavil center podpore, subvencija pa se bo upravičencem izplačala v roku 30 dni od vročitve odločbe o odobritvi vloge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.