Na Prevaljah prvo, 5,5-milijonsko povračilo intervencijskih stroškov po poplavah

Slovenija 11. Okt 202314:40 > 15:33 4 komentarji
Prevaljski gasilec posreduje med poplavami
Gasilci Prevalje/Facebook

Povračilo intervencijskih stroškov občinam ter silam zaščite, reševanja in pomoči, ki so nastali med avgustovskimi poplavami in po njih, poteka nemoteno. Vlada je zanje namenila 120 milijonov evrov, kar je po besedah generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leona Behina zgodovinsko visok znesek. Prva občina, Prevalje, je prvo izplačilo že dobila, v tem tednu jih bo sledilo še nekaj.

Uprava za zaščito in reševanje je predstavila podrobnosti o povračilu intervencijskih stroškov, ki so nastali v uničujočih avgustovskih poplavah.

O poteku izplačil sredstev za povračilo intervencijskih stroškov občinam ter silam zaščite, reševanja in pomoči je spregovoril generalni direktor Leon Behin, gre pa za delo intervencijskih služb v obdobju aktivacije državnega načrta med 4. in 31. avgustom na območju Republike Slovenije.

Glede poplačila intervencijskih strokov enotam za zaščito in reševanje je Behin dejal, da je država za avgustovske poplave namenila več kot enajst milijonov evrov. Na upravi so pripravili pogodbe za Gasilsko zvezo Slovenije, Združenje poklicnih gasilcev, Gasilsko brigado Ljubljana, Rdeči križ, Gorsko reševalno službo, Jamarsko reševalno službo, Podvodno reševalno službo ter zvezo tabornikov oziroma zvezo skavtov. Vse pogodbe so z njihove strani že podpisane in posredovane omenjenim krovnim organizacijam, te pa bodo zdaj sredstva posredovala naprej.

Zahtevek občin za zdaj nižji od napovedanega, a se lahko še poveča

Neurja so letos povzročila ogromno škodo, skupaj je bilo v julijskih neurjih s točo in avgustovskih poplavah s plazovi prizadetih skoraj 200 občin.

Najavo sredstev za povračilo je izvedlo 138 občin, vlada pa jim je odobrila povračila v znesku 95 milijonov evrov. Občine so imele rok za oddajo zahtevkov z dokazili za uporabo intervencijskih sredstev do 6. oktobra, uspešno je bilo s prijavo svojih stroškov sprva oddanih 132 občin. Do danes so še tri občine dodatno podale zahtevek, skupno torej 135.

Skupni realni znesek zahtevkov občin je bil do danes 73 milijonov evrov, kar pomeni, da je nižji od napovedanega. Behin pričakuje, da se bo znesek še povečal.

Gre za stroške, ki so nastali denimo pri nabavi goriv, popravilu in nadomestilu opreme, stroške začasnih nastanitev prizadetih v poplavah, stroške ureditev prizadetih območij, zagotovitev osnovnih življenjskih pogojev, torej na cestah, vodovodih in drugi komunalni infrastrukturi, nabavo opreme, gradbenega materiala, dezinfekcijskih sredstev …

Prvo plačilo v vrednosti 5,5 milijona evrov je bilo včeraj izplačanih občini Prevalje, v tem tednu bodo sledile tudi Črna na Koroškem, Podvelka in Ribnica na Pohorju. Kot pravi Behin, predvidevajo, da bodo v tem in naslednjem tednu občinam nakazali okoli 40 milijonov evrov.

Izplačila potekajo tekoče, gre za specifičen način izplačevanja dejanskih upravičenih stroškov na podlagi listin, je dejal Behin. Gre za drugačen način od sankcijskih stroškov, kjer bodo občine na podlagi pogodbe sredstva dobile vnaprej in dokaze prilagale kasneje. Pri intervencijskih stroških se sredstva nakažejo šele, ko je bilo dokazano, da so sredstva upravičena.

Finančna uprava je izplačala prvi del pomoči samozaposlenim po avgustovskih poplavah in plazovih. Za mesec avgust je pomoč prejelo 331 upravičencev v skupni višini 380.000 evrov. Upravičenci lahko sicer za pomoč za mesece od avgusta do vključno decembra zaprosijo najpozneje do 31. januarja 2024, so sporočili iz Fursa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje