Kako pravilno zračiti prostore pozimi?

Magazin 01. Dec 202320:01 0 komentarjev
odprto okno, zima, zračenje
Foto: PROFIMEDIA

Pozimi redkeje zračimo prostore kot v drugih letnih časih. Zato se v njih lahko poleg slabega zraka nabirata tudi kondenz in posledično tudi plesen.

Verjetno ste že opazili, da se, ko je zunaj hladno, v ogrevanih prostorih kdaj pa kdaj zameglijo okenska stekla.

To je znak, da se na njih nabira vodna para oziroma kondenzacija, ki nastaja zaradi temperaturne razlike med zunanjim zrakom in tistim v prostoru. To je jasen znak, da se je v vaš prostor pritihotapila vlaga, piše portal N1 Zagreb.

Ta se v prostoru ne nabira samo zaradi razlike v temperaturi, pač pa tudi zaradi drugih aktivnosti, ki jih počnemo v njem, recimo zaradi kuhanja, likanja, tuširanja, nezadostnega zračenja, pa tudi zaradi slabo delujočega ali izkoriščenega sistema ogrevanja.

Dolgoročno se zaradi tega v prostoru lahko začnejo nabirati tudi glivice in plesen, kar pa lahko vodi tudi do zdravstvenih težav, kot so utrujenost, migrene, nespečnost, razdražljivost in alergije.

Ena od rešitev je redno zračenje prostorov, v katerih prebivate ali se v njih zadržujete. Optimalno bi bilo zračenje petkrat na dan. Večino leta to ne predstavlja posebnega problema, težave pa nastopijo pozno jeseni in pozimi, ko je zunaj že hladno in vlažno.

Zato obstaja nekaj preprostih pravil, kako v tem času prezračevati prostore, glede na zunanje temperature:

  • če je zunaj manj kot 0 stopinj Celzija, okna ali balkonska vrata odpremo za pet minut
  • če je zunaj med 0 in deset stopinj Celzija, je dovolj 10 minut zračenja
  • če je zunaj temperatura višja od 10 stopinj Celzija, pa okna pustite odprta okoli 15 minut.

Dobro je tudi prezračiti prostor, v katerem spite in sicer takoj po tem, ko vstanete, ter tik pred spanjem. Pravila ostajajo enaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!