Kako se znebiti trdovratnih madežev mehčalca?

Magazin 18. Okt 202305:55 1 komentar
Oblačila v pralnem stroju
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Mehčalec pomaga ohranjati oblačila brez gub, podaljša njihovo mehkobo in jih prijetno odišavi. Na žalost pa lahko, če ga uporabite preveč, za sabo pušča tudi madeže. K sreči sta kis in belilo odlična, da se z njimi spopadete.

Če uporabite preveč mehčalca, se lahko njegova silikonska sestavina oprime vlaken tkanine in na sveže opranih oblačilih pusti masten madež. Če po pranju madeža ne opazite in oblačila položite v sušilni stroj, bo visoka temperatura vse skupaj še poslabšala. Težavi pa se je po poročanju N1 Beograd mogoče izogniti.

Mehčalec lahko denimo razredčite z vodo, ga pri vsakem pranju uporabite manj in ga nikoli ne polijete neposredno na oblačila. Če pa je madež kljub temu nastal, vam lahko na pomoč priskočita kis ali belilo.

Mokri madeži

Če se po končanem ciklu pranja v pralnem stroju pojavijo madeži mehčalca, ne skrbite – potrebujejo le še eno ožemanje. Če govorimo o belih oblačilih, jih lahko vrnete v pralni stroj in zaženete običajen cikel, ki mu dodate dve skodelici belega destiliranega kisa. Kislina bi morala raztopiti ostanke mehčalca, ki so se nabrali na vlaknih.

Pri barvnih oblačilih morate kis najprej razredčiti z vodo, preden pride v stik z oblačili, saj ima lahko učinek beljenja. V stroj ni treba dodajati detergenta ali mila. Po koncu cikla bi morali madeži izginiti.

Suhi madeži

Ko gredo oblačila z ostanki mehčalca skozi cikel sušilnega stroja, bodo madeži postali trdovratnejši. Kar lahko naredite, je, da tkanine namočite v belilo na osnovi kisika in toplo vodo. Kisikovo belilo je v nasprotju s klorovim belilom varno za barve vaših oblačil, lahko pa poškoduje vaše izdelke iz volne, svile in usnja.

Upoštevajte razmere ena proti pet, pri čemer je vode veliko več od belila. Oblačila z madeži namakajte vsaj tri ure, lahko pa jih pustite namočene tudi ves dan. Za tem jih operite v običajnem ciklu brez detergenta ali mehčalca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje