Kako slabo mora biti, da se bo na semaforju prižgala rdeča luč?

Koronavirus 02. Sep 202107:31 > 15:26 0 komentarjev
zdravniško osebje, precepljenost, koronavirus
Žiga Živulović jr./BOBO

Prenovljen semafor ukrepov, ki bodo veljali v različnih fazah epidemije, bodo – kot smo neuradno izvedeli – obravnavali na današnji dopisni seji vlade. Po naših informacijah kriterij za prehod med različnimi fazami ukrepov ne bo več število okuženih, ampak število postelj za intenzivno nego, ki jih bodo zasedali bolniki s covidom-19.

Vlada naj bi na današnji redni seji obravnavala predlog semaforja oziroma načrta ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19, a kot smo neuradno izvedeli, semaforja sploh ni bilo na dnevnem redu seje, ki se je že končala. Po naših informacijah usklajevanja med ministrstvi še potekajo, predlog pa naj bi obravnavali na današnji dopisni seji vlade.

Predlog je v ponedeljek pripravila svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, kot smo poročali, pa je bil v sredo že pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju.

Kriterij število postelj za intenzivno nego

Po informacijah N1 bo kriterij za prehod med različnimi fazami oziroma paketi ukrepov število postelj za intenzivno nego, ki jih bodo zasedali bolniki s covidom-19. Zgornja meja naj bi bila 300, kar naj bi bilo število, pri katerem bi lahko strokovna skupina predlagala zapiranje družbe oziroma tako imenovani lockdown, kakršnega smo poznali v prejšnjih valovih epidemije.

Pred tem bi različne faze pomenile predvsem širjenje obveznosti pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v družbenih dejavnostih. Po nekaterih neuradnih informacijah bi lahko vlada sprejela tudi določbe, da bi kot pogoj PCT veljalo tudi samotestiranje. S tem naj bi testiranje s hitrimi testi postalo plačljivo tudi za osebe, ki morajo pogoj PCT izpolnjevati zaradi svojega dela. 

Dodatno spremenljivko glede na izkušnje pretekle jeseni povzroča začetek šolskega leta. Lani se je namreč v prvih 14 dneh po začetku novega šolskega leta število potrjenih okužb približno podvojilo. Letos na potek epidemije sicer vpliva razširjenost zelo kužne različice delta na eni in precepljenost dela prebivalstva na drugi strani.

V torek največ okužb od začetka maja

V torek so sicer potrdili 764 okužb z novim koronavirusom, kar je največje število dnevno potrjenih okužb od 5. maja. Delež pozitivnih testov je bil 20,2 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah zdravijo 159 covidnih bolnikov, 37 bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje. V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 992.258 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!