Po informacijah N1 je predlog semaforja že pri ministru Poklukarju

Koronavirus 01. Sep 202112:43 > 14:29 0 komentarjev
Semafor
BOBO

Strokovna skupina je ministrstvu za zdravje poslala predlog ukrepov, ki bi veljali v različnih fazah epidemije. Vlada naj bi ga obravnavala jutri.

Strokovna skupina, ki svetuje ministru za zdravje Janezu Poklukarju o spopadanju z epidemijo, je ministrstvu poslala predlog semaforja ukrepov oziroma predlog paketov ukrepov, ki bi veljali v različnih fazah epidemije, je za N1 potrdila potrdila vodja skupine, infektologinja Mateja Logar. Vlada naj bi ga obravnavala jutri ter nato predstavila javnosti.

Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Širjenje pogoja PCT

Po naših neuradnih informacijah se predlog ne razlikuje od tega, kar je Mateja Logar napovedala včeraj. Podrobnosti sicer ni razkrila, zaupala pa nam je, da bo merilo za prehod med fazami število covidnih bolnikov na oddelkih intenzivne nege. Če bi bilo to število večje od 300, bi uvedli tako imenovani lockdown oziroma zapiranje družbe, kot smo ga poznali iz prejšnjih valov epidemije. Pred tem bi različne faze pomenile predvsem širjenje obveznosti pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v družbenih dejavnostih.

Kmalu tudi samotestiranje

Po nekaterih neuradnih informacijah bi lahko vlada jutri sprejela tudi določbe, da bi kot pogoj PCT veljalo tudi samotestiranje. S tem naj bi testiranje s hitrimi testi postalo plačljivo tudi za osebe, ki morajo pogoj PCT izpolnjevati zaradi svojega dela. Komu bo država krila stroške samotestiranja, po naših informacijah še ni znano.

Sredi julija je premier Janez Janša napovedal, da bo plačljivo tisto testiranje, ki nadomešča cepljenje oziroma izpolnjevanje pogojev PCT. “Zagotovo bo ostalo brezplačno PCR-testiranje za tiste, ki imajo znake bolezni, ki pridejo na urgence. Vse tisto, kar se dogaja v okviru zdravstva. To ne bo plačljivo. Plačljivo bo tisto, za kar je državni proračun doslej dal več kot 60 milijonov evrov,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!