Kako so dišali stari Rimljani?

Magazin 24. Avg 202305:40 0 komentarjev
viala, steklenička, stari Rimljani, parfum, kozmetika AI policy - We will never use AI to create or enhance images which could be mistaken for genuine news photos. When we do use AI images, we'll mark them on the picture and in the metadata This image is supplied to your organisation on the condition that your organisation will take all steps necessary to ensure that any identifiable personal data is processed in full compliance with the Data Protection Act 2018 follow us on twitter - @swns browse our website - swns.com email pix@swns.com, Model Release: no
Stekelnička s parfumom iz obdobja starega Rima/PROFIMEDIA

Arheologi so prvič našli nedotaknjen parfum iz antičnega Rima in ugotovili, da so premožni stari Rimljani dišali po "stari garderobni omari".

Leta 2019 so delavci med gradnjo bazena v majhnem španskem mestu Carmona našli arheološke ostanke in poklicali strokovnjake.

Med njimi je bil tudi Juan Manuel Román, arheolog z univerze Pablo de Olavide v Sevilli. “Bil sem na gradbišču in tam je bila majhna luknja, skozi katero sem lahko potisnil glavo,” je Román povedal za londonski Times. “Videl sem, da gre za rimsko grobnico. Uspelo se mi je prebiti do nje in presenečen sem bil, saj je bila videti nedotaknjena.” Približno dva tisoč let stara grobnica je bila zadnje počivališče treh moških in treh žensk. Arheologi so v njej našli veliko predmetov, ki so jih pokojnim položili v grob. Med njimi je bila v žari s pepelom ene od žensk tudi majhna, tesno zaprta steklenička, ki je vsebovala neko snov.

žara, pepel, stari Rimljani, steklenička, parfum
Steklenička s parfumom je bila v žari s pepelom ene od žensk/PROFIMEDIA

Iz preteklih izkopavanj so arheologi vedeli, da je bila steklenička skoraj zagotovo namenjena kozmetiki ali zdravilom, zato so jo poslali znanstvenikom na univerzi v Cordobi, da bi preučili njeno vsebino. Ko so dobili rezultate, so ugotovili, da je najdba izjemna.

Arheologi so namreč prvič odkrili nedotaknjeni parfum iz rimskega obdobja. Čeprav so po svetu našli že veliko starodavnih posod za dišave, so te redkokdaj vsebovale ohranjeno snov. Prvič pa so znanstveniki tudi identificirali sestavo parfuma in ugotovili, kako je dišal. Rezultate so objavili v reviji Heritage, pravzaprav članek, kako so verjetno dišali premožni Rimljani.

Steklenička je bila izdelana iz kremenčevega kristala, predmeti iz njega pa so v rimski dobi veljali za luksuzne, zato znanstveniki menijo, da so bili v grobnici pokopani ljudje iz višjega sloja rimske družbe. “Steklenička za parfum je bila precej nenavadna najdba,” so zapisali v članku, “še bolj nenavadno pa je, da je bila tesno zaprta in je vsebovala trdno snov.” Poleg tega je bila zaprta z zamaškom iz dolomita, “materiala, ki je bil doslej prav tako neznan za tovrstno uporabo”, so zapisali raziskovalci, zatesnjena pa je bila s snovjo, podobno katranu.

In odgovor na to, kako so stari Rimljani (vsaj tisti premožni) dišali? Pačuli.

pačuli, listi pačulija, dišava, parfum, kozmetika
Listi pačulija/ PROFIMEDIA

Vonj po pačuliju verjetno poznate, saj ga še danes uporabljajo v kozmetični industriji. Njegov vonj opisujejo kot zemeljski, mošusni, nekateri celo kot “vonj starih garderobnih omar”. Posebej priljubljen je bil, kot piše Wikipedia, v 60. letih preteklega stoletja, predvsem med hipiji, ki so se navduševali nad Indijo, v kateri pačuli gojijo.

Pačuli je grmičasta rastlina, ki izvira iz tropskih predelov Afrike in Azije. V aromaterapiji je pačulijevo olje cenjeno zaradi številnih lastnosti: pomaga blažiti vnetja, tonizira, rahlo poživlja, blaži občutke tesnobe in brezvoljnosti, krepi telesno odpornost in deluje kot afrodiziak, piše spletna stran favn.si. V kozmetiki pa je dragoceno sredstvo za nego kože, saj jo razkužuje, obnavlja, vlaži in pomirja. Včasih so ga uporabljali tudi kot sredstvo proti moljem – od tod morda povezava njegovega vonja s starimi garderobnimi omarami.

Parfumi obstajajo že tisočletja. Nad njimi so bili navdušeni že vsaj stari Egipčani, kasneje tudi Grki in Rimljani. Parfumi pa niso vedno služili samo odišavljenju teles, ampak so jih uporabljali tudi v obredih in medicini, piše spletna stran smthsonianmag.com.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!