Bodo nezadovoljni gostinci dosegli svoje?

Slovenija 28. Jul 202106:48 > 22:34 0 komentarjev
Gostinski lokali PCT
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predstavniki gostinstva in turizma se bodo danes sestali s predstavniki vlade in epidemiološko stroko. Vsebina pogovorov bo uvedba obveznega preverjanja izpolnjevanja pogoja PTC v notranjost gostinskih in nastanitvenih obratov. Gostinci se nadejajo rešitev, ki bi pripeljale do lažjega izvajanja pogoja PCT.

Zaradi zaostrovanja pogojev je v ponedeljek pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku potekal sestanek s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Ministra so opozorili, da so obveznosti gostincev pri preverjanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) nejasne, ter da predstavljajo ovire pri poslovanju.

Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo pri OZS, je po ponedeljkovem sestanku povedal, da med gostinci vlada vsesplošno nezadovoljstvo zaradi enostranskega sprejemanja pomembnih ukrepov “čez noč.” Nekateri gostinci so recimo napovedali, da pogoja PCT ne bodo preverjali, češ, da gre za diskriminacijo določenega dela strank.

Gostinci pričakujejo rešitve

Zaradi sprejetega odloka se bodo vpleteni danes ponovno srečali na sestanku z ministrom Počivalškom. Tokrat se bodo srečanja udeležili tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in minister za zdravje Janez Poklukar. 

Kot je povedal Cvar, od srečanja pričakujejo predvsem spremembe odloka oziroma rešitve, ki bodo morda pripeljale do lažjega izvajanja pogoja PCT. Kot je pojasnil za N1, se spoštovanje odloka zatika predvsem na zakonodajnem področju. “Podatki, ki naj bi jih preverjali gostinci, nam po zakonu o varovanju osebnih podatkov ne smejo biti dostopni. Tukaj smo dejansko v prekršku,” je opozoril predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Informacijska pooblaščenka je sicer že uvedla tudi inšpekcijski postopek.

Kot je še dejal Cvar, se gostinci zato nadejajo rešitev, ki jim bodo omogočile varnost pri opravljanju svojega dela tudi v jeseni, ko se napoveduje ponovno širjenje okužb s koronavirusom.

“Nikakor pa si gostinci in celotna panoga turizma ne želimo, da odgovornost sloni na nas, saj to pomeni tudi morebitne sankcije za gostince in tudi za zaposlene. To bi samo še dodatno otežilo situacijo za panogo, ki je bila v preteklem obdobju zaprta devet, neprekinjeno pa sedem mesecev,” je še dodal. Opozoril je tudi na to, da preverjanje pogoja PCT meče slabo luč na kadrovsko problematiko, ki je, kot je izpostavil, prisotna že brez vseh na novo sprejetih ukrepov.

Direktor Turistično-gostinske zbornice Fedja Pobegajlo pa je v torkovi oddaji N1 STUDIO opozoril, da je ponovni srž težave komunikacija. “Ukrepi, ki so mogoče smiselni, morajo biti tako tudi komunicirani. In to pravočasno. V obdobju korona krize se prevečkrat zgodi, da od sprejema odloka do uveljavitve v praksi preteče izjemno malo časa,” je dejal Pobegajlo. “To, da se odlok sprejme in do uveljavitve preteče tako malo časa, prepreči, da bi se ga preverilo v praksi, na terenu,” je povedal.

Nesmiselnost nekaterih ukrepov

O tem, kakšna je zakonska podlaga za sprejetje preverjanja pogoja PCT, so nam z gospodarskega ministrstva odgovorili, da je bila uveljavitev tega pravila sprejeta na podlagi Odloka o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.

Da vlada sprejema ukrepe z razlogov, ki niso ustavno vzdržni, pa je v torek v N1 STUDIO opozorila Nataša Pirc Musar, nekdanja informacijska pooblaščenka. “Ni kvantna fizika, da se gostince pripravi na preverjanje nekega papirja ali potrdila. Večji problem vidim v tem, da vlada sprejema ukrepe iz razlogov, ki niso ustavno vzdržni. Rak rana slovenskega zakonodajnega postopka je spreminjanje zakonodaje zaradi posameznih dogodkov. To jaz vladi vedno očitam in ji to tudi zamerim,” je poudarila Pirc Musar.

Med drugim je opozorila tudi na nesmiselnost nekaterih ukrepov. “Recimo to, da se ne preverja pogoj PCT v lokalu, kjer so mize tri metre narazen, v primeru, da je na istem mestu kulturna prireditev, pa se virus očitno čisto drugače širi, saj se pogoj preverja,” je še dejala.

Minister Počivalšek je sicer v ponedeljek na Twitterju zapisal, da morajo ponudniki storitev ostati odprti in delati. “To bom tudi v prihodnje trdno zagovarjal v vladi, kjer iščemo ravnotežje med vsemi vidiki epidemije. S preverjanjem PCT pogoja in precepljenostjo lahko zagotovo naredimo največ za varnost in zdravje vseh,” je poudaril.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, pa je dejala, da ne gre za to, da bi komur koli hoteli nalagati dodatno delo ali oteževati pogoje poslovanja ampak, da je cilj pogoja PCT zagotavljanje varnosti in zdravja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!