Nekateri gostinci napovedali, da pogoja PCT ne bodo preverjali

N1 video 26. Jul 202117:10 > 27. Jul 2021 14:41 1 komentar

Gostinci so danes vrata svojih obratov odprli pod novimi pogoji dela, ki jim narekujejo preverjanje izpolnjevanje pogoja PCT. Gostinci ukrepu večinoma nasprotujejo, saj menijo, da je obveznost PCT povsem nesmiselna. V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) napovedujejo sestanek s predstavniki vlade. Govorili bodo o morebitni spremembi odloka.

Zaradi porasta števila okužb z delta različico koronavirusa je vlada v petek na dopisni seji sprejela ukrep, ki ponudnikom blaga in storitev nalaga, da od danes naprej preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani, op. p.), pred vstopom v gostinske lokale, igralnice in nastanitvene obrate ter pred uporabo žičniških naprav. To pomeni, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno, odgovorni pa morajo stranke s pisnim obvestilom obvestiti na vidnem mestu.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je sicer že pred dnevi poudarila, da je sistem PCT po eni strani zagotovilo za varnost, po drugi strani zagotavlja vzdržnost zdravstvenega sistema, ko ljudje ne zbolevajo. “Ne gre za to, da bi komur koli hoteli nalagati dodatno delo ali oteževati pogoje poslovanja,” je dejala, ampak je cilj PCT pogoja zagotavljanje varnosti in zdravja.

Nasprotujejo PCT “diskriminaciji ljudstva”

Nekateri gostinci so že napovedali, da se ukrepa ne bodo držali. V ljubljanski pivnici Lajbah so denimo včeraj na svoji Facebook strani zapisali, da bodo mize od danes naprej znova postavili na razdaljo tri metre ker, kot so zapisali v sporočilu, ne mislijo nikogar preverjati.

❗️KREKING NEWS❗️Na Lajbah kraftvrtu bomo od jutri mize znova postavili na razdaljo 3 metre, ker ne mislimo nikogar preverjati. Upamo, da bo še vedno dovolj prostora za vse. Lahko noč, se vidimo na Prulah?

Posted by Pivnica Lajbah on Sunday, July 25, 2021

Kot je za N1 povedal solastnik pivnice Damir Galijaš, so se za razmak miz odločili, ker bi v nasprotnem primeru diskriminirali stranke, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo. “To pomeni, da bi izločevali tiste, ki so necepljeni ali tiste, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT. Ker imamo veliko teraso in so mize na trimetrski razdalji, so pri nas dobrodošli vsi,” je dejal ter dodal da, če bi imeli manjšo teraso bi premislili o nadaljnjih ukrepih.

Da z novim pogojem poslovanja niso zadovoljni, so izrazili tudi v klubu Daktari. Kot so zapisali v svojem sporočilu na Facebook strani, ostro nasprotujejo PCT “diskriminaciji ljudstva,” in da v takih pogojih ne nameravajo izvajati nobenih prireditev.

¡NO PASARÁN! V klubu Daktari ostro nasprotujemo PCT diskriminaciji ljudstva in zato sporočamo, da v takih pogojih ne…

Posted by Daktari on Sunday, July 25, 2021

“Pogoji dela bi morali ostati takšni kot so bili”

Vinko Rušnik, poslovodja ljubljanskega gostišča Jurman, je ocenil, da sprejetje pogoja PCT za gostince ni smiselno. “Stranke smo že prej opozarjali. Vsakega, ki je stopil v notranjost gostilne, smo opozorili, da mora izpolnjevati pogoj PCT. Glede na to da ne preverjamo osebnih podatkov, temveč samo QR kodo, ne dosežemo ničesar,” je povedal za N1.

Rušnik ob tem meni, da bi morali pogoji ostati takšni kot so bili do nedavnega. “Ostati bi moralo kot je bilo. Bilo je v redu. Tako stranke kot mi smo bili s pogoji dela zadovoljni in delo je potekalo normalno,” je dejal.

Vse vhode gostišča Jurman so sicer odgovorni opremili z ustreznimi napisi, ki dajo strankam vedeti, kaj potrebujejo in kako naj ravnajo, ko jih natakar vpraša za potrdila oziroma QR kodo. Natakarji v gostišču Jurman dokazila ne preverjajo pri vhodih, saj jih imajo več in je to, kot pravi poslovodja Rušnik, praktično nemogoče. “Pri mizi pa jih seveda primerno opozorimo in zaprosimo naj pokažejo dokazila,” tako o preverjanju Rušnik.

Počivalšek se je sestal z gostinci

Maja Mandić, lastnica domžalskega bara Viktor, vsako stranko, ki pride v njen lokal, preveri sproti. “Vprašam, ali ima test, je bila cepljena. Na vidnem mestu imamo tudi obvestilo,” je razložila Mandić. Opozarja sicer, da se pogoji poslovanja za gostince nenehno spreminjajo. “Težko je slediti vsem tem pogojem, vsak dan se nekaj spreminja,” je dodala.

Zaradi zaostrovanja pogojev je danes pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku potekal sestanek, na katerem je bil tudi Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS).

Kot je dejal, so se zaradi vsesplošnega nezadovoljstva med gostinci, ter enostranskega sprejemanja pomembnih ukrepov “čez noč” sestali z ministrom Počivalškom. Kot je poudaril, so skupaj ugotovili, da je nujno potrebno s tistimi, ki so ta ukrep predlagali in ga tudi sprejeli, doseči spremembo odloka.

Cvar je napovedal, da se bodo predstavniki gostincev v sredo sestali z vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Matejo Logar, ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in Počivalškom ter državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarstvo Simonom Zajcem.

“Verjamem, da bomo skupaj dosegli rešitve, ki se nakazujejo v obliki spremembe odloka. Navsezadnje ugotavljamo, da je odlok po mnenju informacijske pooblaščenke sprejet v neskladju z zakonom o varovanju osebnih podatkov,” je med drugim dodal Cvar.

Na gospodarsko ministrstvo smo posredovali tudi novinarsko vprašanje, kakšna je zakonska podlaga za sprejetje obveznega preverjanja pogoja PCT. Kot so pojasnili,  je bila uveljavitev pravila, da morajo ponudniki blaga in storitev od danes naprej preverjati izpolnjevanje pogojev PCT za potrošnike pred vstopom v gostinske lokale, igralnice in nastanitvene obrate ter pred uporabo žičniških naprav, sprejeta na podlagi Odloka o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.

Minister Počivalšek pa je na svojem Twitterju zapisal, da morajo ponudniki storitev ostati odprti in delati. “To bom tudi v prihodnje trdno zagovarjal v vladi, kjer iščemo ravnotežje med vsemi vidiki epidemije. S preverjanjem PCT pogoja in precepljenostjo lahko zagotovo naredimo največ za varnost in zdravje vseh,” je poudaril minister.

Kot so nam pred dnevi odgovorili z zdravstvenega Inšpektorata, inšpektorji pri preverjanju PCT pogojev za goste preverijo, na kakšen način nosilec dejavnosti zagotavlja spoštovanje odloka v delu, ki se nanaša na pogoj PCT za goste.

“Goste je potrebno seznaniti z obveznostjo izpolnjevanja pogoja PCT. V kolikor se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT, lahko ponudnik gosta zavrne. V primeru, da se gost s tem ne strinja in pride do dodatnih težav, pa je za reševanje le-teh pristojna policija. Kazni za nespoštovanje predpisa določa Zakon o nalezljivih boleznih,” so dejali.

V Avstriji sistem deluje, v Sloveniji ne

Izpolnjevanje pogoja PCT sicer že nekaj časa velja tudi pri naših severnih sosedih Avstrijcih. Na vprašanje, zakaj lahko vzdržujejo tak ukrep avstrijski gostinci, slovenski pa ne, je Cvar odgovoril, da morajo biti pogoji predvsem smiselni, morajo imeti nek cilj ter biti učinkoviti.

“Če na eni strani med gostinci v Avstriji tega nezadovoljstva, kot ga čutimo v Sloveniji, ni, moramo vedeti, zakaj. V Avstriji imajo sprejetih veliko ukrepov, ki pomagajo k njihovi uveljavitvi,” je dejal Cvar.

Kot je povedal, se v Sloveniji srečujemo s kadrovskimi težavami, v Avstriji pa to rešujejo z ukrepi pomoči. “Imajo znižan DDV, kar pomeni, da gostincem ostaja več denarja za plačilo kadra, imajo nadomestilo za izpad prometa, ki se je podaljšalo do meseca septembra, imajo skrajšan delovni čas. V tem trenutku v Sloveniji gostinci ne moremo koristiti tega ukrepa, ker velja, da trenutne omejitve ne povzročajo upada prometa, kar je vsekakor absurd,” je še izpostavil Cvar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje