Učenci se bodo testirali doma. Sviz kritičen, ker ni bil vključen v posvet

Koronavirus 10. Avg 202206:34 > 19:14 3 komentarji

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so predstavili strokovna priporočila, ki jih je včeraj sprejela posvetovalna skupina za področje vzgoje in izobraževanja za prihajajoče šolsko leto. Samotestiranje se vrača na domove učencev in dijakov. "O maskah v šolah nismo razpravljali in nimamo usmeritve, da bi bile v šolskem procesu prisotne," je pojasnila vodja delovne skupine za vzgojo in izobraževanje Nina Pirnat. Medtem glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ostro protestira, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu. Zahteva celo pojasnilo pristojnega ministra. Samotestiranje v domačem okolju sicer v Svizu podpirajo.

Vodja delovne skupine za vzgojo in izobraževanje, epidemiologinja in nekdanja direktorica NIJZ Nina Pirnat je predstavila priporočila. Poudarila je, da je v skupini 13 članov, prevladujejo predstavniki vzgoje in izobraževanja.

Pirnat je dejala, da so v skupini kot ključna ukrepa – ki pomagata pri preprečevanju prenosa in širjenja akutnih okužb dihal – vezana na prezračevanje in samotestiranje. “Če omejujemo prenos in širjenje, zmanjšujemo tudi pritisk naraščanja v populaciji in na bolnišnice, je poudarila.

Glede prezračevanja so v skupini že pripravili tehnični dokument, ki obravnava različne tipe prezračevanj. Pogostost zračenja je po njenih besedah odvisna od velikosti prostora in števila učencev, je pa ustvarjanje prepiha nujno. “Verjetno se bo kdo vprašal, da bo pozimi toplotno neugodje. Ampak s tem se bomo morali sprijazniti in reševati problem z večplastnimi oblačili,” je dejala.

Nina Pirnat
Borut Živulović/Bobo (Na fotografiji je Nina Pirnat)

V skupini so se strinjali, da širjenje okužb najbolj zmanjšajo, če okuženi v šolo sploh ne pridejo. Zato se samotestiranje vrača na domove učencev in dijakov. “Oseba, ki ima akutno okužbo dihal, ostane doma in se samotestira. Samotestiranje bo torej doma, da oseba ne pride v šolo.” Samotestiranje je predvideno za šolske otroke in mladostnike, učence, dijake in študente, vključene v višjem in visokem šolstvu. Ob pojavu simptomov covida-19 pri otrocih v vrtcu pa naj se njihovi starši/skrbniki posvetujejo s pediatrom oziroma z izbranim osebnim zdravnikom. Samotestiranje priporočajo tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, a kot je pojasnila Pirnatova, so oni v “dokončni domeni medicine dela, prometa in športa”.

Odgovornost nosi vsak posameznik

Se bo pa na predlog pedagogov omogočilo samotestiranje tudi v šoli s prilagojenim programom, če se pokaže, da je v šolo prišla oseba, ki kaže znake okužbe. Pirnat še meni, da je odgovoren vsak posameznik in starš. “Če je otrok bolan ali pa je bil v stiku z obolelim s covidom, da bo starš rekel: testirajmo se, da okužba ne pride v kolektiv. Odgovoren je vsak posameznik.”

Prav tako je skupina priporočila, da imajo teste za samotestiranje na voljo tako učenci kot študenti, koliko jih bodo dobili, še ni znano. Komplete za samotestiranje bo, podobno kot lani, mogoče s kartico zdravstvenega zavarovanja brezplačno prevzeti v lekarnah. Pirnat je ob tem še pojasnila, da evidenc o samotestiranju v šolah ne bodo vodili, s tem bodo razbremenili zaposlene v izobraževalnih ustanovah.

Na vprašanje, kakšna so priporočila o nošenju mask v izobraževalnih institucijah, je Pirnat odgovorila, da tega v skupini niso obravnavali. “O maskah v šolah nismo razpravljali in nimamo usmeritve, da bi bile maske v šolskem procesu prisotne,” je dejala.

O predlogih ukrepov v prihajajočem šolskem letu je skupina razpravljala na včerajšnjem sestanku. 

Predvideli so dva scenarija. Prvi scenarij bo veljal za primer, da bo, podobno kot zdaj omikron, prevladovala različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. V primeru drugega scenarija, torej ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19, pa naj bi glede na strokovno mnenje delovne skupine “obdobno samotestiranje” na domu razširili na vse osebe, tudi tiste brez simptomov. Izvajalo bi se “nujno in obdobno, vsaj enkrat tedensko,” je razvidno iz mnenja, objavljenega na spletni strani. A kot je v izjavi poudarila Pirnat, gre za priporočila, prav tako ni pričakovati nobenih odlokov.

V Svizu ogorčeni, da jih niso vključili v oblikovanje priporočil

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ostro protestira, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu. Zahtevajo pojasnilo pristojnega ministra, je za STA dejal Štrukelj. Samotestiranje v domačem okolju sicer podpirajo.

Kot je pojasnil, so šolniki namreč tisti, ki bodo izvajali ukrepe za omejevanje epidemije v novem šolskem letu in lahko na nek način vzpostavijo pozitiven odnos do predloga, kako naj se obravnava epidemiološka situacija v šolstvu.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je namreč danes predstavila priporočila, ki bodo veljala v novem šolskem letu.

Samotestiranje učencev
Peter Košenina/BOBO

Sviz po njegovih navedbah zahteva pojasnilo pristojnega ministra, kako je mogoče, da predstavnikov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ni vključil v omenjeno delovno skupino. “Vidim, da je bil sestanek danes, mi pa nismo povabljeni,” je bil jasen Štrukelj. “Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kvalificiran predstavnik zaposlenih v teh dejavnostih in tukaj na tej točki ne vidim popolnoma nobene razlike od tega, kar je počela prejšnja šolska oblast, ki je vzela besedo zaposlenim pri teh vprašanjih,” je ogorčeno dejal Štrukelj.

Poudaril je tudi, da ne razume napovedi vodje te delovne skupine Nine Pirnat, da bo glede priporočila o ravnanju zaposlenih odločala medicina dela, prometa in športa. “Ta napoved preseneča, ker je bilo do zdaj razumeti, da bodo o vsem, kar je povezano z epidemijo covida-19 odločala strokovna skupina in epidemiologi, in teh, kot vem, v medicini dela ni,” je opozoril.

Vprašal se je tudi, zakaj bi šlo to “mimo delovne skupine”, če je ta tista, ki je strokovni odločevalec o tem, kako bodo ravnali za omejevanje virusa. “Glede te napovedi potrebujemo dodatna pojasnila Pirnatove,” je ocenil Štrukelj.

Ne glede na njihovo nestrinjanje s postopkom, pa v Svizu podpirajo današnje priporočilo o samotestiranju v domačem okolju, saj temelji na zaupanju do ljudi, da bodo odgovorno ravnali. To pa je po njegovi oceni pomembna razlika od tega, kar so izkusili prej, ko je vse temeljilo na zapovedih, ukazovanju in kaznovanju. “Po naši presoji je bistveno bolj konstruktivno, da se zaupa ljudem. Tako kot stalno ponavljamo, da je predpostavka za delovanje šolskega sistema zaupanje v učiteljstvo,” je še dodal Štrukelj.

Če bodo epidemiološke razmere ostale podobne današnjim, ko prevladuje različica koronavirusa, ki ne povzroča velikega števila hudo obolelih s covidom-19, delovna skupina predlaga, da bi se šolajoči samotestirali doma, če bi imeli znake okužbe dihal ali ob tveganem stiku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje