Povišanje minimalne plače: kakšna bo po novem?

Slovenija 22. Dec 202212:49 > 15:31 13 komentarjev

Minimalna plača se bo v prihodnjem letu zvišala za približno 100 evrov neto mesečno, je po seji vlade sporočil Luka Mesec, minister za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti. "Gre za največji dvig minimalne plače v zadnjem desetletju," je povedal. Trenutno minimalna plača znaša 778,4 evra neto mesečno. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je za N1 komentirala, da je dvig minimalne plače v skladu s pričakovanji, pri čemer pa sindikalna stran težko reče, da je zadovoljna.

Znesek stotih evrov je po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca seštevek treh učinkov — minimalnih življenjskih stroškov, ki so bili oktobra izračunani prvič po petih letih, letne inflacije, ki bo sicer za december znana šele v januarju, in davčne zakonodaje, ki stopi v veljavo 1. januarja 2023.

V zvezi s slednjo še ni povsem jasno, katera novela zakona o dohodnini bo veljala s 1. januarjem — tista, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše, ali tista, ki jo je potrdila vlada Roberta Goloba, a še obstaja možnost pobude za naknadni zakonodajni referendum o njej.

Mesec je sicer pojasnil, da se ob upoštevanju vseh treh dejavnikov minimalna plača poravnava tako, da se neto učinek v januarju predvidoma povišuje za okoli 100 evrov mesečno. Če bo davčna reforma, kot si jo zamislila trenutna vlada, ki splošno olajšavo povišuje na 5.000 evrov letno, sprejeta, bo država prispevala 40 evrov, 60 evrov pa bodo prispevala podjetja oziroma gospodarstvo.

Dvig minimalne plače je po besedah Mesca potreben, saj tako veleva zakon o minimalni plači in zaradi rasti minimalnih življenjskih stroškov ter inflacije. “Jasno je, da inflacija ni vseh plasti prebivalstva prizadela enako,” je povedal Mesec. V nadaljevanju je še spomnil, da je splošna letna inflacija po zadnjih podatkih statističnega urada 10-odstotna, a da so se dobrine, kot so hrana in energenti, podražile za 19 odstotkov. Prav te podražitve pa najbolj prizadenejo revna gospodinjstva, je opozoril minister. Mesec je ob tem še dodal, da želijo z napovedanim zvišanjem minimalne plače pomagati predvsem revnim zaposlenim, revnim gospodinjstvom in tistim, ki jih je inflacija najbolj prizadela.

Zvišanje za 100 evrov neto so pričakovali tudi sindikati

Zvišanje minimalne plače za 100 evrov neto so pričakovali tudi v sindikatih. Skladno z obstoječim zakonom o minimalni plači mora biti znesek minimalne plače določen v višini, ki ne sme biti nižja od 120 in ne višja od 140 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov, upoštevaje rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Minimalni življenjski stroški, izračunani v letošnjem oktobru, znašajo 669,83 evra, so dodatno sporočili z ministrstva za delo.

Minimalna plača se mora vsako leto uskladiti tudi najmanj z zneskom rasti cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev minimalne plače se uporabi uradni podatek statističnega urada o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Minimalna plača letos znaša 1074,43 evra bruto, kar v primeru samske osebe nanese približno 778 evrov neto.

Končnega zneska bruto minimalne plače pa v tem trenutku ni mogoče dokončno določiti zaradi neznane rasti cen življenjskih potrebščin v decembru in ureditve dohodninske zakonodaje, ki se v letu 2023 spreminja tako po veljavnem zakonu kot po predlagani noveli. Znan bo januarja. Po navedbah ministrstva bo sicer nov bruto znesek minimalne plače od obstoječega predvidoma višji za 12 do 14 odstotkov. Novemu znesku minimalne plače bo sledila ustrezna zakonsko določena prilagoditev najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev, ki je trenutno pri 6,17 evra na uro.

Jerkič: “Težko rečem, da smo zadovoljni”

“Že po zadnji seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS) smo izrazili stališča, da bi, upoštevaje [zgoraj omenjene] parametre, minimalna plača znašala nekje med 870 in 890, morda celo 900 evrov neto – odvisno od dodatkov, ki pridejo v poštev,” je napovedano povišanje minimalne plače za N1 komentirala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič.

Lidija Jerkič
Borut Živulović/BOBO

“Težko rečem, da smo zadovoljni,” je komentirala, a opozorila, da “takih dvigov minimalne plače v preteklosti nismo beležili”. Dvig minimalne plače za okoli 100 evrov neto je zato po njenih besedah v skladu s pričakovanji. Ob tem je sicer menila, da je v primeru, če “smo maksimalno ambiciozni”, imel minister še nekaj manevrskega prostora (v odnosu do izračuna minimalnih življenjskih stroškov in drugih dejavnikov: upošteval bi lahko, denimo, stanje na trgu dela).

O minimalni plači sta bila opravljena dva kroga posvetovanj v ESS, je še spomnila Jerkič. Kot je to običajno, so na koncu delodajalci in sindikati imeli različna stališča. Kadar do dogovora med obema strankama ne pride – pri minimalni plači je to običaj – njeno višino določi minister, pri čemer upošteva zakon.

Je pa Jerkič dodala, da je “treba storiti več za dvig vseh plač, ne le minimalne”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje