Kakšna bo politična prihodnost kočevskega župana Vladimirja Prebiliča?

Slovenija 18. Okt 202321:42 10 komentarjev
Kočevski župan Vladimir Prebilič
Vladimir Prebilič (Foto: Bojan Štefanič/BOBO)

V zadnjih dneh je po parlamentarnih kuloarjih zakrožila informacija, da bi se utegnil na evropske volitve junija prihodnje leto podati tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki se je lani potegoval za predsednika republike. "Dobil sem nekaj ponudb za sodelovanje," je povedal za N1 in razkril, katere stranke so se obrnile nanj.

Vladimir Prebilič si je na lanskih predsedniških volitvah nabral kar nekaj političnega kapitala, ki bi ga po besedah več naših sogovornikov iz političnih vrst utegnil unovčiti na bližajočih se evropskih volitvah. Spomnimo: z 10,6 odstotka glasov se je v prvem krogu volitev za predsednika republike Prebilič uvrstil na četrto mesto – tretjeuvrščeni Milan Brglez, ki je bil skupni kandidat Gibanja Svoboda in SD, ga je prehitel za slabih pet odstotnih točk.

Kočevski župan je za N1 potrdil, da je nekaj ponudb za sodelovanje na evropskih volitvah dobil. A dodal, da takšne, ki bi ga “vzpodbudila h kakšni pomembni potezi”, med njimi ni bilo. Povedal nam je še, da so ga o pripravljenosti sodelovanja na evropskih volitvah vprašali Socialni demokrati, do konkretnih pogovorov, katero mesto na kandidatni listi bi zasedel, pa ni prišlo.

Vendar Prebilič ocenjuje, da ima SD že dovolj svojih kakovostnih kandidatov oziroma da je v tej stranki za kandidaturo na evropskih volitvah velika gneča, zato bi njegovo sodelovanje med Socialnimi demokrati povzročilo le še dodaten nemir. Iz njegovih besed pa je bilo mogoče tudi razbrati, da še ni pozabil, da mu je njegova nekdanja stranka SD, ki jo je sicer pred poldrugim desetletjem zapustil, na lanskih predsedniških volitvah odrekla podporo.

Druge parlamentarne stranke ga, tako Prebilič, k sodelovanju na evropskih volitvah niso povabile, je pa to storila zunajparlamentarna Vesna – zelena stranka, ki ga je na predsedniških volitvah tudi podprla. Vendar tudi z njo kakšnega dogovora ni sklenil. “Predstavili so mi svoje stališče in tudi pogled Evropske zelene stranke, vendar pa nas do morebitnega dogovora loči kar nekaj korakov,” nam je dejal kočevski župan. Ob tem je dodal, da “zelena perspektiva v Sloveniji” potrebuje prehod iz aktivistične v bolj državotvorno držo. “Sam sem prepričan, da v Sloveniji potrebujemo tako okolje kot gospodarstvo, ne pa da se opredelimo za eno ali za drugo. Če hočemo priti do sodelovanja, bomo torej morali zbližati poglede, ne vem pa, če smo to sposobni hitro storiti,” je ponudbo Vesne – zelene stranke komentiral Prebilič.

Povsem sicer ne izključuje niti tega, da bi se na evropske volitve podal s svojo listo, a bi to po njegovi oceni zahtevalo velik napor. Kot nam je dejal, se je namreč v predsedniški tekmi naučil zlasti troje: da težko sam mobiliziraš kader, da gre za velik finančni izziv in da imajo pomembno vlogo pri tem, kdo bo na volitvah uspel, mediji. “Možnosti, da bi se v akcijo oblikovanja liste za evropske volitve vključilo devet dobrih kandidatov, zaenkrat ne vidim. Prav tako ne vidim možnosti, da bi zadeve financiral, saj sem veliko stroškov imel že v predsedniški tekmi. Tako kot sem se silil za predsednika, se sedaj ne bom,” je poudaril Prebilič.

Priznal je sicer, da ga mesto evropskega poslanca zanima. Ob tem je zatrdil, da razlog za njegovo zanimanje ni dobra plača, temveč prepričanje, da bi morali biti evropski poslanci iz Slovenije bolj vidni, da bi moral biti njihov potencial bolje izkoriščen in evropske vsebine bolj zaznavne.

“Ob tem pa tudi menim, da bodo zelo pomembne volitve v državni zbor leta 2026 in tudi tu še nisem povsem vrgel puške v koruzo. Še vedno trdim, da bi Slovenija lahko dobila bolj kvalitetno vodenje, kot ga ima danes,” je še dodal Prebilič. So torej njegove ambicije, da bi po prihodnjih državnozborskih volitvah zasedel premiersko mesto, smo ga vprašali. “Ne vem, kaj se bo še zgodilo do tedaj, vsekakor pa bi bila za Slovenijo dobrodošla neka zmerna politika. To, kar imamo sedaj, ni tisto, kar sem si predstavljal,” je odgovoril.

Kočevski župan je za N1 še razkril, da so se nanj obrnili tudi iz zunajparlamentarne stranke Desus, a da ta ne potrebuje kandidatov za evropske volitve, temveč predsednika stranke. Iz njegovih besed pa je bilo mogoče razbrati, da ga to mesto ne mika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje