Kako trenja v koaliciji komentirajo vidni politiki? (VIDEO)

Slovenija 07. Feb 202422:58 3 komentarji
Urška Klakočar Zupančič
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Ob državni proslavi pred kulturnim praznikom so nekateri vidnejši politiki komentirali tudi zaostrene razmere v vladni koaliciji. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič kljub vsemu ostaja optimistična. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj pa pravi, da bi bile predčasne volitve najboljša rešitev.

Odnosi med koalicijskima partnericama, Gibanjem Svoboda in Socialnimi demokrati, so odmevali tudi na državni proslavi pred slovenskim kulturnim praznikom, na kateri so slovesno podelili najvišja priznanja za dosežke na področju umetnosti.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) ostaja optimistična in meni, da ima “koalicija lepo kulturno prihodnost, kljub oviram, ki včasih pridejo”.

“Politična kultura gre v korak s časom. V slovenskem parlamentu je kultura nekoliko na višji ravni, kot je bila. Upam, da bo šla še višje. O razrahljanosti ne bi govorila, mislim, da bodo vsi akterji našli skupen kulturni jezik,” pa je Klakočar Zupančič odgovorila na vprašanje, kakšna je politična kultura in kaj čaka koalicijo.

Od predstavnikov državnega vrha sta se državne proslave udeležili predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. V dvorani so bili med drugim tudi nekdanji predsednik vlade Miro Cerar in nekdanji predsednik državnega zbora Janez Podobnik. Premierja Roberta Goloba na državni proslavi ni bilo. Odgovor kabineta predsednika vlade, zakaj se proslave ni udeležil, še čakamo.

Cigler Kralj: Predčasne volitve najboljša rešitev

V Novi Sloveniji so do dogajanja v vladi kritični. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je izpostavil, da se bo v kratkem zamenjala že šesta ministrica, kar kaže na to, da koalicija “nima nobene vizije”. Dodal je, da se vsaka poteza koalicije konča z afero in da NSi na komisijo za nadzor javnih financ sploh nima časa vlagati zahtev za nujne seje glede vseh nabav. Spomnil je na nakup računalnikov, pa trenutno aktualno afero.

Meni tudi, da koalicija nima vizije in da sodelovanje med koalicijskimi strankami zelo šepa. Dodal je, da bi bile predčasne volitve najboljša rešitev, a realne politične možnosti zanje ni, saj ima koalicija močno politično večino, pri ključnih glasovanjih pa kljub trenjem drži skupaj.

“V Levici smo vedno zagovarjali najvišjo politično kulturo, nosilci političnih funkcij moramo delovati spoštljivo in moramo tvoriti dialog z vsemi. Na svojih funkcijah se moramo obnašati transparentno in odgovorno,” je tudi v luči zadnjega dogajanja v Levici, ko so poslanci pozvali k izključitvi Mihe Kordiša iz parlamentarnih odborov, dejala kulturna ministrica in koordinatorica Levice Asta Vrečko.

“Težko si predstavljam, da bi vlada izpeljala napovedane reforme”

“Danes smo veliko slišali o kulturi, dialogu,” je po zaključku proslave dejal predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Dodal je, da se mu trenutno politična kultura ter trenja v koaliciji in parlamentu ne zdijo potrebna, saj da si velike težave, s katerimi se sicer soočamo v družbi, zaslužijo bistveno več pozornosti kot ta “nepredvideni dogodek”, ki da se je sicer pričakoval.

Kot je še izpostavil Lotrič, si sam težko predstavlja, da bi aktualna vlada v celoti izpeljala vse napovedane reforme. “Zelo bi me presenetilo, kljub temu da smo stopili na pot davčne reforme,” je poudaril, a ob tem izpostavil, da če bomo želeli omenjeno situacijo rešiti, ne potrebujemo le reforme davkov, temveč tudi prispevkov in trošarin ter drugih dajatev, ki jih plačujejo podjetja in posamezniki. V tem mandati praktično ni več časa, tako Lotrič, če izvzamemo, da bi moralo biti vsaj eno leto namenjeno razpravam, nato pa že pademo v volilno leto.

“Potrebujemo družbo, ki bo delovala in verjamem, da ljudje, ki se trenutno ukvarjajo s temi problemi (afera sodna stavba, napovedana interpelacija zaradi spornega nakupa računalnikov, op.p.), ne vidijo problemov, ki jih čutimo Slovenci in Slovenke,” je dodal in se ob tem zavzel, da nastale situacije deležniki oziroma tisti, ki so za to poklicani, v miru rešujejo, politika pa da naj vse napore vloži v dobro ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje