Janša: Očitno je čas tudi za interpelacijo celotne vlade

Slovenija 05. Feb 202405:15 81 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po izjemno burni nedelji za Socialne demokrate, ki so krizno sestankovali in po informacijah N1 ugotavljali, da so se zaradi afere sodna stavba znašli v eni najhujših kriz, se je pozno zvečer oglasil še predsednik SDS Janez Janša in zapisal: "Očitno je čas tudi za interpelacijo vlade." Po njegovem so morali za sporni posel vedeti tudi predsednica SD Tanja Fajon, minister za finance Klemen Boštjančič in premier Robert Golob. "Ali pa je predsednik vlade tako nesposoben, da mu milijone iz državne rezerve zapravljajo sekretarji vladnih strank. In v tem drugem primeru bi bila zadeva še hujša," je zapisal Janša. Ali bo SDS to interpelacijo vložila in kdaj, ni pojasnil.

Začenja se nov teden v aferi sodna stavba, ki je že prerasla v največjo krizo koalicije Roberta Goloba in obenem tudi v eno največjih kriz stranke SD v zadnjih letih, če ne kar desetletjih, kar se je jasno pokazalo na nedeljskem izrednem sestankovanju Socialnih demokratov. 

Kdaj bo pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan zapustila svoj položaj na pravosodnem ministrstvu, je v rokah premierja Goloba. Predsednik vlade in pravosodna ministrica naj bi se sicer ponovno sestala danes. Ena od možnosti je tudi, da bi po njenem odhodu ministrstvo za pravosodje začasno vodil premier Golob sam.  

Pred natančno enim tednom je predsedstvo SD Dominiko Švarc Pipan zaradi njene objektivne odgovornosti v tej aferi pozvalo k odstopu. A predsednik vlade ministrici še daje možnost, da ostaja na ministrstvu in raziskuje sporni, skoraj osemmilijonski posel, v katerem je pogodbo sicer podpisala sama.

Dominika Švarc Pipan trdi, da so jo uradniki na ministrstvu, ki so iz vrst strank SD in SDS, zavedli, nedopustnega vpletanja v posel pa je obtožila tudi glavnega tajnika SD Klemna Žiberta.

“Kaže, da je šlo za načrtno, protipravno delovanje, za zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine z namenom pridobitve protipravne koristi,” trdi ministrica Švarc Pipan, ki je še vedno članica stranke SD.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan (Foto: Jan Gregorc/N1)

Po javno izrečenih obtožbah Dominike Švarc Pipan je predsednik vlade Socialne demokrate pozval, naj na te obtožbe odgovorijo, a so Socialni demokrati v odgovoru predsedniku vlade zgolj ponovili svoja pričakovanja, naj ministrico čim prej odslovi, ker je tako sklenilo predsedstvo SD.

Premier s tem ni bil zadovoljen, zato jih je ponovno pozval, da na očitke odgovorijo konkretno. Za zdaj tega še niso storili, prav tako ni jasno, ali bodo še kaj odgovorili.

Napetosti pa se medtem stopnjujejo ne samo med premierjem Golobom in njegovo stranko Svoboda ter Socialnimi demokrati, ki se počutijo ponižani, ker premier ni sledil pozivu predsedstva stranke. Zdaj je zavrelo še v stranki SD.

Na nedeljskem izrednem kolegiju, na katerem so Socialni demokrati preigravali možnosti, kaj storiti, je evropski poslanec Matjaž Nemec omenil tudi to, da bi lahko odstopilo kar celotno vodstvo SD. Gospodarski minister Matjaž Han pa naj bi po navedbah več naših virov med razmislekom, kaj storiti, dejal, da bi bilo morda dobro, če se glavni tajnik stranke Klemen Žibret vsaj začasno umakne.

A Žibert je to, kot smo poročali, zavrnil z besedami, da stoji za tem, da ni naredil ničesar spornega. Toda v stranki se dvomi o njem po informacijah N1 krepijo.

Klemen Žibert
Glavni tajnik SD Klemen Žibert (Foto: Socialni demokrati)

V poznih večernih urah politično burne nedelje se je nato na omrežju X oglasil še predsednik SDS Janez Janša in zapisal: “Po vsem videnem je očitno čas tudi za interpelacijo (celotne) vlade.”

Po njegovi oceni namreč kaže, da je sporni nakup stavbe na Litijski v Ljubljani “organiziralo omrežje stranke SD” pod taktirko glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta. Prav tako se mu zdi nemogoče, da za ta projekt ne bi vedela predsednica SD Tanja Fajon.

S kar nekaj vprašaji na koncu povedi se čudi temu, da se je objektivno najbolj odgovorna oseba, torej ministrica za pravosodje, po izbruhu afere prelevila v preiskovalko.

Predvsem pa ocenjuje, da je moral za posel vedeti tudi predsednik vlade s tihim soglasjem ministra za finance. “Ali pa je tako nesposoben, da mu milijone iz državne rezerve zapravljajo sekretarji vladnih strank. In v tem drugem primeru bi bila zadeva še hujša. Kajti potem se postavi vprašanje, koliko Litijskih se še skriva pod preprogo,” še zapiše Janša, ki spomni tudi na to, da je večji del denarja za stavbo na Litijski odobrilo ministrstvo za finance, za posel pa je zeleno luč prižgala tudi vlada. 

Ali bo SDS dejansko vložila interpelacijo zoper vlado Roberta Goloba in kdaj, Janša ni zapisal.

Je pa največja opozicijska stranka minuli teden prav zaradi nakupa sodne stavbe že vložila interpelacijo tudi zoper pravosodno ministrico Švarc Pipan. Znano pa je tudi, da je kot eden od uradnikov pri nakupu sodbe stavbe na ministrstvu za pravosodje aktivno in operativno sodeloval nekdanji član stranke SDS Simon Starček. 

Sporni nakup sodne stavbe preiskujeta tudi KPK in NPU, ki pa naj bi po poročanju več medijev preiskavo razširil tudi na finančno ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje