Kakšne bodo v torek nove cene bencina in dizla

Gospodarstvo 23. Mar 202412:42 0 komentarjev
Tankanje goriva
Foto: PROFIMEDIA

Cena nafte se je povzpela na trimesečni vrh. A ključno vlogo pri oblikovanju reguliranih cen goriv, vsaj dizla, bo po oceni portala Finance tokrat imela vlada.

V torek bo vlada znova objavila regulirane cene pogonskih goriv. Glede na zadnje gibanje cen nafte na mednarodnih trgih in zadnje poteze vlade se zdi, da sta za torek možnosti dve: cene bodo v torek ostale nespremenjene ali pa bodo za spoznanje višje, pišejo Finance.

Neznanko pri analizi pričakovane spremembe reguliranih cen, ki jo pripravlja časnik, tokrat predstavlja višina marž trgovcev. Vlada je maržo decembra znižala za 0,03 evra, pred mesecem pa zvišala za 0,01 evra. Ta marža je sedaj 0,02 evra nižja kot pred decembrskim ukrepom, s katerim je vlada skušala ublažiti inflacijo. Toda trenutno veljavna marža poteče v ponedeljek.

Pred dvema tednoma je vlada prilagodila tudi trošarine. Takrat bi na podlagi tržnih cen goriv pričakovali cenejši dizel in kurilno olje ter rahlo dražji bencin. Toda vlada je znižala trošarine za bencin in zvišala trošarino za dizel ter kurilno olje. Posledično so cene ostale nespremenjene, ugotavljajo Finance.

Z zadnjo uredbo je vlada določila najvišjo maloprodajno ceno za bencin pri 1,491 evra na liter, za dizel 1,523 evra, za ekstra lahko kurilno olje pa 1,170 evra na liter.

Cene nafte na mednarodnih trgih od začetka leta rastejo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte WTI je potrebno odšteti dobrih 80 dolarjev, ob začetku leta pa je bil tečaj pri 70 dolarjih. Severnomorska nafta brent je pri 85 dolarjih za sod, pred tremi meseci pa je sod stal dobrih 75 dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!