Kakšno bo ime nove stranke Zdravka Počivalška in Alojza Kovšce

Slovenija 02. Dec 202112:13 > 16:23 8 komentarjev
Alojz Kovšca, Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović/BOBO

Nova stranka, v katero se bosta združili stranki SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška in GAS pod vodstvom Alojza Kovšce, se bo imenovala Konkretno. Stranka v programskem dokumentu, ki naj bi ga sprejeli na združitvenem kongresu to soboto v Celju, navaja, da si želijo postati "politični partner gospodarstva".

Nova stranka na slovenskem političnem parketu, ki bo nastala z združitvijo stranke SMC pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo ter podpredsednika vlade Zdravka Počivalška in stranke GAS pod vodstvom predsednika državnega sveta Alojza Kovšce, se bo imenovala Konkretno. V stranki SMC so na Twitterju sicer objavili hudomušen tvit, v katerem navajajo, da konkretno o novem imenu stranke še ne morejo govoriti.

Tudi poslanka SMC Mojca Žnidarič je napovedala, da bo javnost ime nove stranke izvedela na popoldanskem delu združitvenega kongresa, ki bo to soboto v Celju.

Kdo bo predsednik, že dogovorjeno

Svet stranke SMC, ki je po javnomnenjskih merjenjih daleč pod parlamentarnim pragom, je združitev potrdil na sredini novembra, medtem ko so delegati stranke GAS združitev s SMC potrdili na izrednem kongresu v začetku novembra.

Kot smo poročali, naj bi bilo že dogovorjeno, da bo predsednik stranke Konkretno postal Počivalšek, Kovšca pa bo zasedel podpredsedniško mesto.

“Politični partner gospodarstva”

Po besedah poslanke Žnidarič bo novonastala stranka imela veliko posluha za razvoj vseh regij in največji poudarek podpori gospodarstva. “Okrepljeni in z novo energijo gremo naprej,” je napovedala poslanka.

Poudarek na povezovanju z gospodarstvom ter enakomernem razvoju vseh regij pa je razviden tudi iz strankinega programskega dokumenta, ki naj bi ga sprejeli na sobotnem kongresu. “Smo stranka, ki je politični partner gospodarstva,” so zapisali v dokumentu in navedli, da bodo vodili politiko odgovornega in zelenega gospodarskega razvoja. “Zato bomo vzpostavili vitko in učinkovito državo, ki bo ljudem zagotavljala varnost, zdravje in čisto naravno okolje, znanje in pomoč pri razvoju strokovne in poslovne kariere,” je razvidno iz programskega dokumenta.

Ta med cilji navaja prenos gospodarskega mišljenja v druge družbene sisteme, obenem pa “kakovostne javne storitve” opredeli za “nujen pogoj za svobodno družbeno pobudo, pri čemer je za njihovo dostopnost in učinkovitost pomembno sodelovanje države in gospodarstva”.

V programskem dokumentu je stranka Konkretno napovedala usmerjenost k ohranitvi “slovenskega načina življenja”, kar bo po zapisanem v dokumentu zahtevalo “novo politiko policentričnega razvoja Slovenije”. Za enega izmed ciljev stranka navaja okolje, v katerem bi “mladi v svojem domačem kraju dobili stanovanje in službo, si ustvarili družino ter razvijali svojo kariero”.

Med programskimi prioritetami stranka Konkretno navaja:

  • zeleni in digitalni prehod gospodarstva, družbe in države,
  • nadaljevanje debirokratizacije,
  • enakomeren razvoj za vse regije,
  • stanovanjsko politiko,
  • celovito demografsko politiko,
  • potencial logistike, medicinske konoplje in slovenskega lesa.

Za pospešitev postopkov prek digitalizacije

Med predlogi znotraj programske prioritete zelenega in digitalnega prehoda gospodarstva, družbe in države stranka Konkretno navaja usmerjanje razvojnih sredstev ter državne pomoči v ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo energije in posledično negativne vplive na okolje, pa tudi modernizacijo javnega sistema prek digitalizacije in energetske prenove javnih objektov. Stranka navaja, da se bo zavzemala za zeleno davčno politiko, med ključnimi strateškimi odločitvami pa navaja temeljito reformo energetskega sektorja, pri čemer zagovarjajo zapiranje TEŠ v letu 2038 (gre za letnico, ki je bila kot ena izmed variant predlagana tudi v nacionalni strategiji za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij).

Med predlogi znotraj programske prioritete nadaljevanja debirokratizacije stranka Konkretno poudarja pospešitev postopkov, odpravo podvajanja procesov in povečanje preglednosti delovanja državnih organov, kar bi dosegli predvsem s projekti vzpostavljanja digitalne identitete. Med predlogi znotraj programske prioritete enakomernega razvoja za vse regije je stranka Konkretno navedla krepitev slovenskega kmetijstva (s poudarkom na visoki samooskrbi države z lokalno pridelano hrano) in podporo projektu pametnih vasi ter ukrepom za večjo atraktivnost mlajših generacij v kmetijstvu.

Višje stanovanjske subvencije za mlade

Med predlogi znotraj programske prioritete stanovanjske politike stranka Konkretno poudarja višje stanovanjske subvencije za mlade, intenzivno gradnjo državnih stanovanj manjših površin, ugodne stanovanjske kredite s poroštvom države, prednostni podnajem preko državnega stanovanjskega sklada, subvencionirane kreditne obrestne mere za obnovo obstoječih stanovanj in hiš ter povečanje proračunskih sredstev za izvajanje stanovanjske politike. Stranka Konkretno napoveduje tudi spodbujanje industrije pasivnih montažnih hiš iz lesa za projekte najemnih hiš za mlade družine v demografsko ogroženih regijah.

Med predlogi znotraj programske prioritete celovite demografske politike stranka ponovno poudarja področje stanovanjske politike in spodbujanje odpiranja delovnih mest v vseh slovenskih regijah. Kot so zapisali, zagovarjajo pospešitev prilagajanja “kurikuluma in študijskih programov potrebam prihodnjega desetletja” ter boljšo povezanost študija in vstopa na trg dela. Navajajo tudi potrebo po reformi Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Med predlogi znotraj programske prioritete potenciala logistike, medicinske konoplje in slovenskega lesa stranka napoveduje razvoj prometne in digitalne infrastrukture ter vzpostavitev sodobnih logističnih središč. Stranka Konkretno v programskem dokumentu napoveduje “zakonski predlog, ki bo uredil pogoje in postopke za pridobivanje dovoljenj za pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene” ter podporo večjim investicijskim projektom v lesno-predelovalni industriji.

Programski dokument je sicer krajši od programov, ki sta jih nedavno predstavili stranki LMŠ in SD. Medtem ko ima program stranke LMŠ okrog sto strani, program stranke SD pa okrog dvesto strani, je program stranke Konkretno dolg deset strani. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje