Pospešeno predvolilno povezovanje in načrtovanje novih strank

Slovenija 18. Nov 202118:14 > 21:38 3 komentarji
BOBO

Počivalškova SMC se bo skušala v državnem zboru obdržati s predvolilnim povezovanjem z več zunajparlamentarnimi strankami in lokalnimi listami. Da bi jih povezovanje morda rešilo pred izpadom iz parlamenta, razmišljajo tudi v Desusu – prvak stranke Ljubo Jasnič je spil že nekaj kav z Igorjem Zorčičem. Ta po naših informacijah namerava pospešiti pogovore o ustanovitvi nove stranke, sodelovanje s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem pa naj ne bi bilo več v igri.

Čeprav predčasnih volitev očitno ne bo in se bomo na redne parlamentarne volitve podali 24. aprila prihodnje leto, bodo morale zlasti stranke, ki računajo na uvrstitev v parlament s pomočjo povezovanja, ter novo nastajajoče stranke priprave na volitve pospešiti.

Ena od parlamentarnih strank, ki je po javnomnenjskih merjenjih daleč pod parlamentarnim pragom, je SMC. Počivalškova stranka se bo tako v začetku decembra združila z Gospodarsko aktivno stranko (GAS), ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Z združitvijo je na današnji seji soglašal svet SMC – poleg te točke je imel na dnevnem redu še poročilo o aktualnem političnem dogajanju. Na seji naj bi spregovorili tudi o imenu združene stranke, da bo njen predsednik Zdravko Počivalšek, Kovšca pa bo zasedel podpredsedniško mesto, pa naj bi bilo že dogovorjeno.

Po besedah političnega stratega Počivalškove stranke Sebastjana Jeretiča bodo združitvi SMC in GAS sledili dogovori o sodelovanju s stranko Bojana Šrota (Celjska županova lista) pa z listo župana občine Radlje ob Dravi Alana Bukovnika in Zelenimi Slovenije Andreja Čuša. Kot smo že poročali, Šrot na parlamentarnih volitvah ne bo kandidiral, glede kandidature Bukovnika pogovori še potekajo.

Alojz Kovšca, Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović/BOBO

Omenjeni povezavi naj bi priskočil na pomoč tudi župan Ilirske Bistrice Emil Rojc, ki so ga v začetku letošnjega leta izključili iz SD. Ta se sicer na parlamentarne volitve ne bo podal, naj bi pa na listi Povežimo Slovenijo kandidiral njegov sin in občinski svetnik Borut Rojc, ki je bil pred štirimi leti v Ilirski Bistrici kandidat SD.

Ko bo ta blok sestavljen, bo po Jeretičevih navedbah sledil dogovor s SLS Marjana Podobnika in z Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja o oblikovanju skupne kandidatne liste Povežimo Slovenijo. Na njej naj bi kandidirali vsi sedanji ministri SMC, najverjetneje pa tudi strankini državni sekretarji. Počivalšek, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah med kandidati SMC dobil najvišjo podporo, naj bi se tudi tokrat pomeril v domačem volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, kamor sodi Podčetrtek. Kovšca, ki je na zadnjih volitvah kandidiral v Litiji, pa nam je dejal, da še ne ve, če oziroma kje bo kandidiral.

Povezoval bi se tudi Desus

Druga parlamentarna stranka, ki ji javnomnenjska merjenja ponovnega vstopa v državni zbor ne napovedujejo, je Desus. O pripravah na volitve bo izvršni odbor stranke spregovoril sredi prihodnjega tedna, svet Desusa pa teden dni kasneje. Na teh sestankih naj bi tudi prižgali zeleno luč za pogovore o povezovanju stranke upokojencev pred volitvami. “Odprti naj bi bili za vse, razen za stranke sedanje koalicije. Bomo pa videli, kakšna bo pripravljenost za sodelovanje v drugih strankah,” nam je dejal prvak Desusa Ljubo Jasnič, ki sicer nad tem, da bi sam kandidiral za poslanca, ni navdušen.

Ljubo Jasnič
N1

Jasnič je zanikal namigovanja, da se Desus pogovarja o sodelovanju s strankami, ki bodo oblikovale listo Povežimo Slovenijo. Priznal pa je, da sta se nekajkrat na kavi dobila z Igorjem Zorčičem, ki načrtuje ustanovitev nove (levo)sredinske stranke. Vendar se po Jasničevih besedah z Zorčičem nista dogovorila nič konkretnega.

Sodelovanje Zorčiča in Prebiliča ni več v igri

Vprašanje je sicer, koliko bo močno oslabljeni in razdeljeni Desus za druge stranke – torej tudi za morebitno novo Zorčičevo stranko – sploh zanimiv predvolilni partner. Zorčič o pogovorih, ki jih ima o oblikovanju nove stranke, danes ni želel govoriti, saj da med sogovorniki obstaja takšen dogovor. Po naših informacijah pa naj bi načrtoval okrepitev dogovarjanja. V pogovoru za N1 je pred tremi tedni dejal, da se skupaj s kolegi nepovezanimi poslanci o oblikovanju nove stranke pogovarja z več sogovorniki in da pripravljajo politični program, ki naj bi vključeval jasna liberalna stališča. Imen sogovornikov ni želel razkriti, župan Kočevja Vladimir Prebilič pa je pred tedni priznal, da sta se z Zorčičem pogovarjala o možnosti sodelovanja.

prebilic
n1

Po informacijah N1 pa ti pogovori niso obrodili sadov in sodelovanje Zorčiča in Prebiliča ni več v igri. V Zorčičevih krogih naj bi namreč kočevskemu županu zamerili, ker je informacije s pogovorov kljub drugačnemu dogovoru posredoval medijem. Prav tako naj ne bi bili navdušeni nad Prebiličevimi nastopi na Janševi Novi24 TV, še manj pa nad tem, da naj bi bil kočevski župan naklonjen veliki koaliciji in naj torej ne bi imel zavor sodelovati v Janševi vladi. Prebilič nam je danes potrdil, da je za sodelovanje z Zorčičem “malo možnosti”, ob tem pa povedal, da ideje o ustanovitvi nove stranke skupaj s skupino županov ni opustil.

Na Vesela še vedno računajo

V Zorčičevih krogih pa še niso opustili pričakovanja, da bi bil poleg predsednika državnega zbora med osrednjimi obrazi nove stranke predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Ta nam je danes dejal, da je za zdaj njegova izbira vodenje računskega sodišča. Naši viri pa možnosti, da bi se Vesel vendarle preselil v politične vode, ne izključujejo. Pričakujejo, da bo glede tega več znanega do konca leta.

Tomaž Vesel
Borut Živulović/BOBO

O možnosti, da bi s somišljeniki oblikoval novo stranko, še vedno razmišlja tudi žvižgač Ivan Gale. Tudi on bi  z veseljem sodeloval z Veselom, o Zorčiču pa nima dobrega mnenja in se v stranki z njim ne vidi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje