Kakšno bo vreme za praznike? V Ljubljani je bil bel božič nazadnje pred 16 leti

Slovenija 19. Dec 202317:09 1 komentar
Sneg, božič
Foto: PROFIMEDIA

Zasnežen božič že zadnjih nekaj let ostaja zgolj želja. Po napovedih Arsa bo tako najverjetneje tudi letos, saj bo božično-novoletne praznike spremljalo izrazito toplo vreme. Nazadnje je bila večina države za božič sicer pobeljena leta 2003 in leta 2007.

Božično-novoletni prazniki, kot smo že poročali, tudi letos ne bodo postregli s snegom. Kot pravi dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter, bomo okoli božiča deležni razmeroma toplih temperatur. Te bi čez dan lahko dosegle 10 stopinj Celzija, ponekod, denimo na vzhodu in jugovzhodu, pa lahko tudi več.

“Ponekod bi bilo lahko tudi topleje, predvsem tam, kjer bo sonce,” je dejal Šter.

Vreme bo med prihajajočimi prazniki sicer večinoma spremenljivo oblačno. V petek in soboto je mogoče pričakovati nekaj padavin na severu države, bodo pa količine, kot pravi Šter, razmeroma majhne. Deževalo naj bi tudi po nižinah.

Bel božič v Ljubljani nazadnje leta 2007

Zasneženi božiči zaradi globalnega segrevanja postajajo sicer iz leta v leto redkejši. S spletne strani Arsa, kjer beležijo višino snežne odeje na božično jutro, je moč razbrati, da so v Ljubljani pobeljen božič zabeležili nazadnje leta 2007.

Podobno je tudi na ravni celotne Slovenije – da bi bila pobeljena večina države, namreč nismo doživeli že skoraj 20 let. Če so bili zemljevidi od začetka meritev Arsa v 60. letih prejšnjega stoletja obarvani večinoma modro, kar označuje sneg, pa so v zadnjih letih vse bolj zeleni – ta predstavlja od nič do dva centimetra snega.

Količina snega
Modra na zemljevidu predstavlja količino snega. Temnejši odtenek modre predstavlja več snega, zelena pa med 0 in 2 cm snega. (Foto: zajem zaslona/ARSO)

Sneg v visokogorju, po nižinah še ne

Vreme v preteklem tednu je bilo sicer ugodno za povečanje snežne odeje v visokogorju. Med smučišči je največ snega na Krvavcu (40 centimetrov), sicer pa ga je po podatkih Arsa največ na Kredarici, kjer so namerili 205 centimetrov.

Trenutno smo sicer priče temperaturni inverziji oz. obratu, ko so temperature v visokogorju višje kot v dolinah. Obrat bi se lahko končal v četrtek, ko bo jugozahodnik ponovno nekoliko premešal zrak v nižinah. To bo vplivalo tudi na izboljšanje kakovosti zraka v kotlinah, ki je bila v preteklih dneh nekoliko slabša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje