Kakšno je hrvaško letalo, ki pomaga gasiti požar nad Potočami

Slovenija 30. Mar 202210:58 > 11:06 1 komentar
Foto: Žiga Živulovič jr./ Bobo

Požar na pobočju Potoške gore nad Preddvorom se razprostira čez več kot 500 hektarjev gozdnih površin, trenutno so na terenu 140 gasilcev in štirje helikopterji. Včeraj je pri gašenju pomagalo tudi hrvaško letalo Canadair CL-415. Z več kot 6.000-litrsko kapaciteto vodnega rezervoarja, ki se napolni v le 12 sekundah, je kanader idealno za kritične razmere, s kakršnimi se trenutno spopadajo gasilci v Potočah.

Na pobočju Potoške gore nad Preddvorom je v ponedeljek popoldne okoli 16. ure zagorelo v bližini izletniške točke Baba. Ognjene zublje, ki so zajeli že več kot 500 hektarjev, so včeraj poleg gasilcev z vse Slovenije gasili tudi trije helikopterji Slovenske vojske in hrvaški kanader.

Letalo za gašenje požarov iz zraka Canadair CL-415 je slovenskim gasilcem na pomoč priskočilo v torek okrog 16. ure popoldne. Po prvotnem načrtu bi moralo vodo za gašenje zajemati iz Zbiljskega jezera, vendar so, ker se je izkazalo, da je prelet letala prevelik za omenjeno območje, za novo lokacijo izbrali Bohinjsko jezero.

CL-415 je eno od šestih hrvaških kanaderjev.

Kanader je poleg gašenja velikih gozdnih požarov namenjen tudi iskanju in reševanju, pomorskemu izvidništvu ter prevozu oseb in tovora, so zapisali na spletni strani hrvaškega obrambnega ministrstva (MORH).

Letalo v dolžino meri približno 20 in v višino okrog devet metrov, razpon kril je 28,6 metra. Cena enega CL-415 je približno 24 milijonov evrov, je poročal Večernji list.

Njegovi štirje vodni rezervoarji lahko naenkrat sprejmejo 6.137 litrov vode. Da jih napolni, mora doseči svojo maksimalno hitrost 365 kilometrov na uro in se spustiti do vodne gladine. S tolikšno hitrostjo vodo zajema le 12 sekund, v tem času pa preleti 1.340 metrov, je še zapisano na spletni strani MORH. Požar lahko naenkrat gasi štiri ure.

Hrvaško letalo je v torek zvečer zaradi protokolov odletelo nazaj v Zadar, Slovenija pa je za njegovo pomoč prosila tudi danes. Kot je pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja, je letalo v pripravljenosti, na pomoč pa bo priletelo, če bo treba. “Vsi z upanjem na težko pričakovani dež gledamo radarske karte,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje