Požar nad Potočami bo pogasilo šele obilno deževje

Črna kronika 29. Mar 202206:45 > 30. Mar 2022 07:09 0 komentarjev

Na pobočju Potoške gore nad Preddvorom je v ponedeljek popoldne okoli 16. ure zagorelo v bližini izletniške točke Baba. Požar je tekom dneva po nestrokovnih ocenah zajel že od okoli 600 do 700 hektarjev, gasilo pa ga je 110 gasilcev. Popoldan se jim jih je pridružilo še približno sto. Pri gašenju so do večera pomagali trije helikopterji SV in hrvaško letalo Canadair, ki je vodo zajemalo iz Bohinjskega jezera. Po do sedaj znanih podatkih so bili trije gasilci med intervencijo lažje poškodovali.

Na pobočju Potoške gore nad Preddvorom je v ponedeljek popoldne okoli 16. ure zagorelo v bližini izletniške točke Baba.

Po oceni poveljnika Gasilsko reševalne službe Kranj in vodje intervencije Andraža Šifrerja, je požar popoldne še vedno divja v polnem obsegu in je po nestrokovnih ocenah zajel že od okoli 600 do 700 hektarjev. Razmere je vodja intervencije ocenil kot “še vedno zelo kritične,” saj se ogenj hitro širi. Požar je namreč izbruhnil tudi v podrasti oz. pod zemljo in tako se ves čas vžigajo nova območja. Dodatna težava je veter, ki se nad Preddvorom krepi in stalno spreminja smer. “Do obilnega deževja požara ne bomo uspeli pogasiti,” je ocenil Šifrer.

Na pomoč pa je nekaj po 16. uri priskočilo tudi hrvaško letalo za gašenje požarov iz zraka Canadair CL-415. Po prvotnem načrtu bi sicer moralo vodo za gašenje zajemati iz Zbiljskega jezera, vendar so, ker se je izkazalo, da je prelet letala prevelik za omenjeno območje, za novo lokacijo izbrali Bohinjsko jezero.

Požar je danes gasilo 110 gasilcev, popoldan pa se jim jih je pridružilo še približno sto, ki so prišli iz različnih gasilskih zvez na Gorenjskem in iz ljubljanske regije. Pomagali so tudi trije helikopterji Slovenske vojske. Zaradi zajemanja vode za gašenje so pristojni ljudi pozvali naj se umaknejo proč od bližnjih vodnih površin in naj jih do preklica ne uporabljajo.

Na terenu je bil tudi minister za obrambo Matej Tonin. “Sredine padavine so napovedane šele pozno zvečer, zato so v Preddvoru zaprosili za čim več helikopterjev. Če pa bo policija prevzela naloge helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku in v Mariboru, se bo številka povečala na štiri helikopterje,” je napovedal. Po informacijah N1, se bo to tudi zgodilo.

Pilot Slovenske vojske Matija Zupančič iz 15. polka slovenskega letalstva je dejal, da so letos pogasili že sedem podobnih požarov v naravi. Do ponedeljka so na požarišče odvrgli več kot 400.000 litrov vode, helikopter pa lahko naenkrat odvrže od 1.100 do 2.400 litrov. Njihovo delo otežuje močan veter, a požar jim je s skupnimi močmi uspelo omejiti. “Priročno je, da je v bližini jezero Črnava, ki omogoča hitrejše zajemanje vode,” je dodal.

Požar Požar
N1
Požar nad Preddvorom Požar nad Preddvorom
N1
Požar nad Preddvorom Požar nad Preddvorom
N1
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./ BOBO)
Žiga Živulovič jr./ Bobo
Žiga Živulovič jr./ Bobo

Župan občine Preddvor Rok Roblek je povedal, da v štabu civilne zaščite pomagajo z oskrbo z gorivi, prehrano in drugimi logistično-podpornimi funkcijami. Cilj je bil predvsem, da zavarujejo vas Potoče. Če bi bila potrebna evakuacija prebivalcev, so za to na voljo posebni prostori, v katerih imajo gasilci možnost počitka. “Še dan ali dva boja, potem pa upamo, da nam pomoč poleg helikopterjev SV pošlje tudi dež,” je dejal. “Pogoreli vikend objekti so v primerjavi s škodo, ki je nastala na lesni zalogi, zanemarljivi. Če fotografije s terena držijo, lahko govorimo o milijonski škodi,” je še opozoril.

Tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos pa je povedal, da policija še vedno varuje mesto intervencije in da je dostop do območja nepooblaščenim osebam prepovedan. Policija poziva priče, ki so opazile začetni požar, naj pokličejo na Policijsko postajo Kranj, intervencijsko številko 113 ali na anonimni telefon policije. Dokaze o vzroku požara bodo poiskali, ko bo teren varen.

Civilna zaščita Mestne občine Kranj, Gasilsko reševalna služba Kranj in PU Kranj pozivajo ljudi, naj se do preklica ne zadržujejo na območju med Hidroelektrarno Mavčiče in Savskim otokom v Kranju, prav tako ne na območju Potoč in jezera v Preddvoru, kjer poteka intervencija.

Okoli 15. ure je bil v celoti aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, ki predvideva aktiviranje štaba civilne zaščite.

Na podlagi načrta bodo aktivirali tudi gasilske enote iz drugih regij, stroške intervencije pa bodo krili iz državnega proračuna, so za STA pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje. Mednje spadajo stroški prevoza, prehrane, namestitve reševalcev, stroški nadomestil oziroma refundacije plače med opravljanjem nalog, stroški poškodovane in uničene opreme.

Planinska zveza Slovenije je opozorila, da so zaradi požara zaprte poti proti Sv. Jakobu, Potoški gori in Javorjevemu vrhu.

V večjem delu Slovenije, razen na območjih s snežno odejo, velja velika požarna ogroženost naravnega okolja. Že pretekli teden smo poročali o vsaj treh požarih v naravi na Rožniku v Ljubljani. Težko pričakovani dež, ki bo zmanjšal visoko požarno ogroženost, vremenoslovci napovedujejo za sredo. Kot je za N1 pojasnil dežurni meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso), bo količina padavin največja v sredo in bo zadostovala, da požarne ogroženosti ne bo več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!