Kakšno je stališče Slovenije do sankcij zoper Milorada Dodika?

Slovenija 06. Jan 202217:05 5 komentarjev
Anže Logar
Egon Parteli/N1

V luči vse bolj napetih razmer v Bosni in Hercegovini (BiH) so ZDA včeraj uvedle nove sankcije zoper srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika. Tudi na ravni EU se že nekaj časa odpira vprašanje o tovrstnih sankcijah, a je malo verjetno, da bo Unija sledila ZDA. Za uvedbo sankcij je namreč potrebno soglasje držav EU in medtem ko sankcioniranje Dodika zagovarja Nemčija, temu koraku ostro nasprotuje madžarski premier Viktor Orbán.

Ali Slovenija po zgledu ZDA razmišlja o uvedbi sankcij proti Miloradu Dodiku, pa smo vprašali slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). Odgovor MZZ, ki smo ga prejeli, objavljamo v celoti:

“MZZ zelo pozorno in z zaskrbljenostjo spremlja trenutno dogajanje v BiH. Zelo jasno in aktivno podpiramo perspektivo članstva BiH v EU kot ozemeljsko celovite, enotne in suverene države. Slovenija poziva k vzpostavitvi delovanja institucij in nadaljevanju reformnega procesa, ki bo BiH pomagal doseči napredek na njeni poti k pridružitvi EU. Prav tako pozivamo vse ključne akterje v BIH, da se vzdržijo dejanj, ki ogrožajo stabilnost BiH in njen nadaljnji razvoj. Naša pomembna skrb v tem trenutku je deeskalacija razmer v državi ter vzpostavitev dialoga vseh strani.

Slovenija kot država članica EU sprejema odločitve o vseh sankcijah v okviru skupne zunanje in varnostne politike EU oziroma na podlagi skupnega stališča vseh držav članic EU. Ukrep ZDA proti članu Predsedstva BiH Miloradu Dodiku razumemo kot jasno sporočilo ameriške administracije o pomenu spoštovanja veljavne ustavne ureditve BiH.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje