Bolnica, cepljena z J & J, umrla. Povezava s cepljenjem uradno še ni potrjena

Koronavirus 29. Sep 202110:51 > 12:17 2 komentarja

Vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana Igor Rigler je povedal, da je mlajša bolnica, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom, umrla.

Včeraj so iz UKC Ljubljana sporočili, da je v skrajno težkem zdravstvenem stanju mlajša ženska, ki je bila cepljena z vektorskim cepivom Janssen.

“Zbolela je z zelo težkim stanjem. Hkrati je imela strdke in nizko raven trombocitov. To je povzročilo strdke v možganih in možganske krvavitve,” je povedal vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana Igor Rigler. “Naredili smo vse, kar moderna medicina lahko ob takih stanjih. Konzultirali smo vse strokovnjake, ki se v UKC ukvarjajo s tem področjem: strokovnjake za žilne bolezni, hematologe, nefrologe, nevrologe. Agresivno smo pristopili k zdravljenju, toda žal ji nismo mogli pomagati.”

Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem s cepivom Janssen je UKC Ljubljana primer te bolnice prijavil Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) kot primer možnega stranskega učinka po cepljenju, za kar v UKC Ljubljana ocenjujejo, da obstaja utemeljen sum.

“Nismo tisti, ki odločamo, ali je ta povezava gotova ali ne, to bo storila komisija, ki jo bo sklicalo ministrstvo za zdravje, in bo podala dokončno ugotovitev,” je dejal Rigler.

Cepljenje s cepivom Janssen so v ljubljanskem kliničnem centru ustavili.

Bolnica je imela glavobol in motnje vida

Bolnica, ki je na nevrološko urgenco prišla v ponedeljek zjutraj, je bruhala, imela glavobol, motnje vida. Med simptome, ob katerih je treba takoj poiskati zdravniško pomoč, so še mravljinčenje, motnje govora, šibkost enega dela ali polovice telesa.

“Na te znake naj bodo še posebej pozorni mlajši bolniki, cepljeni z vektorskimi cepivi,” je opozoril Rigler. “Ta zelo zelo zelo redek zaplet se pokaže od tri do 28 dni po cepljenju.”

Potencialno se zaplet zgodi pri enem od sto tisoč cepljenih z vektorskimi cepivi (AstraZeneca, Janssen).

V UKC so spomladi že zdravili bolnico, ki je imela prav tako sindrom tromboze s trombocitopenijo, njo so uspešno pozdravili.

Če se po cepljenju pojavijo simptomi krvnih strdkov z nizkim številom trombocitov, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč. Ti simptomi so:
– oteženo dihanje,
– bolečine v prsih,
– otekanje okončin,
– vztrajna bolečina v trebuhu,
– nevrološki simptomi vključno s hudim in vztrajnim glavobolom ali zamegljenim vidom,
– številne drobne modrice pod kožo izven mesta injiciranja.

Zapleti so “zelo zelo redki”

Kot je še povedal vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana Igor Rigler, letos niso zaznali nobenega povečanja števila možganskih kapi ali podobnih nevroloških težav. Ti so letos celo nekoliko redkejši kot v istem obdobju lani oziroma statistično na primerljivi ravni.

“Suvereno lahko govorim o verjetni povezavi s cepljenjem, ki jo mora sicer potrditi še komisija, samo za omenjeni dve bolnici, cepljeni z vektorskimi cepivi,” je zagotovil Rigler.

“Vsakega bolnika ob pregledu vprašamo, ali je bil cepljen, ali je prebolel covid-19. Analiziramo sosledje med cepljenjem in dogodkom, in povezave pri nobenem drugem bolniku nismo zaznali.”

“Moje osebno mnenje je, da se vektorskih cepiv ne bi uporabljalo za mlajše od 55 let,” je dejal Rigler, a poudaril, da morajo o tem odločiti pristojni. “To so težke odločitve. Iz dna duše sem prepričan, da se ljudje morajo cepiti. Delam tudi na covidnem oddelku, ki je vse bolj poln, tudi mladih bolnikov, prihajajo jesenski meseci.”

“Tudi mi smo pokazali svojo iskrenost. Svojcem smo povedali, da gre za možno povezavo, tega ne skrivamo,” je povedal Rigler. “Globoko sem prepričan, da so dobrobiti cepljenja veliko večje od tveganja. Žal je to težko reči za individualni primer, ko se zgodi nekaj tako tragičnega.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje