Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh: izključeni nista niti sodra in toča

Slovenija 30. Maj 202310:56 0 komentarjev
Open blue umbrella in the sun
PROFIMEDIA

Do konca tedna nas bo spremljalo večinoma sončno vreme, ki pa ga bodo nekajkrat zmotile tudi kakšne plohe in nevihte. Proti koncu tedna lahko tu in tam pade tudi nekaj sodre ali manjše toče.

Glavnina današnjih padavin, v obliki ploh in neviht, bo dopoldne padla na vzhodu in jugovzhodu države. Kakšna ploha in nevihta lahko sredi dneva in popoldne nastane tudi drugod, ampak bo teh pojavov zelo malo.

“V sredo bo nekoliko več oblačnosti, sploh v dopoldanskem času. Tudi zjutraj oziroma dopoldne se bodo lahko padavine od jugovzhoda in vzhoda širile proti notranjosti države, vendar bodo te bolj kot dež in ne nevihte. Popoldne je nato pričakovati izboljšanje z delno razjasnitvijo. Tu in tam bo še nastala kakšna ploha,” pove Veronika Hladnik Zakotnik z Agencije RS za okolje (Arso).

Nevihte bolj verjetne ob koncu tedna

Nevihte bodo bolj verjetne proti koncu tedna, od četrtka. V četrtek bodo te bolj v hribovitih krajih, torej na severu in zahodu države, v petek pa je velika verjetnost, da bodo popoldne plohe in nevihte povsod, pravi Hrastnik Zakotnik.

Nevihte se lahko nato zavlečejo v večer oziroma noč na soboto, ko nas bo prešla nekoliko ohlajena hladna fronta. Sprememba temperature sicer ne bo tako velika, le okoli 2 do 3 stopinje Celzija, zato na kakšne močnejše nevihte za zdaj ne kaže. Razen morda v petek in v noči na soboto.

“Ob vsaki nevihti je lahko kakšna manjša toča. Na večjo točo pa za zdaj ne kaže, saj padec temperature ne bo tako občuten. Tudi hudih neurij za zdaj ni pričakovati. Verjetne pa so plohe in nevihte, na kakšnih območjih pa lahko nastane tudi kakšna sodra ali manjša toča,” pojasni Hrastnik Zakotnik.

Večina dni sončna

Teden bo kljub temu večinoma v znamenju sončnega vremena. Najbolj oblačno bo v sredo, ostali dnevi pa bodo večinoma sončni, s kakšnimi krajevnimi plohami in nevihtami.

“Bolj se bo pooblačilo le v petek proti večeru. Tudi v soboto in nedeljo bo v glavnem sončno. Še vedno se lahko pojavijo kakšne plohe in nevihte, ampak nič za zdaj ne kaže na splošna neurja,” zaključi Hrastnik Zakotnik.

Razlika med sodro in točo: Pri obeh gre za padavino v trdem stanju, ki nastaja v nevihtnih oblakih. Sodra so prozorna ali polprozorna ledena zrna kroglaste ali nepravilne oblike s premerom od 1 do 5 milimetrov. Toča so ledene kroglice različnih velikosti in tudi nepravilnih oblik s premerom od 5 do 50 milimetrov ali celo še več. (vir: Wikipedia)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!