Kam gredo Slovenci za novo leto? Nekateri tudi na Sejšele

Sejšeli
PROFIMEDIA

Do vstopa v novo leto nas ločijo le še trije tedni. Božično-novoletne praznike bo tudi letos marsikdo preživel v tujini. Za enodnevno silvestrovanje v okolici je treba odšteti nekaj deset evrov, počitnice na rajskih otočjih – na primer Sejšelih in Maldivih – so dražje, zanje je treba odšteti tudi več kot dva tisoč evrov.

Po dveh letih, ko je naša življenja večinoma še krojila epidemija, bo letošnje silvestrovanje veliko bolj sproščeno. Na ulice slovenskih mest se vračajo glasbeni koncerti in množične zabave, nekateri Slovenci in Slovenke pa bodo novo leto letos pričakali na rajskih plažah v tujini.

Turizem je ena od gospodarskih panog, ki je med epidemijo doživela največji udarec. Na začetku so bile nekaj časa zaprte celo državne meje, turistični objekti so samevali. Po sprostitvi ukrepov je povpraševanje hitro močno naraslo. V turistični agenciji Palma so za N1 povedali, da je to letos že primerljivo z letom 2019, se pravi pred epidemijo. Pri Relaxu pa so pojasnili, da se povpraševanje in tudi rezervacije bližajo predkoronski ravni.

In kje bodo letos božično-novoletne praznike preživeli Slovenci in Slovenke? V Palmi pravijo, da je za njihove goste prva izbira skok v toplejše kraje: na Madeiro, Malto, v Egipt, Valencio, Porto in Lizbono, Dubaj in Abu Dabi. Nekateri pa se počitnice odločijo preživeti v Omanu, Maroku in Jordaniji. Že tradicionalno se Slovenci in Slovenke na silvestrovo radi odpravijo v večja evropska mesta in na znane destinacije: v Istanbul, Pariz, na Sicilijo, v Apulijo, Valencio, Barcelono, Budimpešto, Sarajevo in Beograd.

Med najbolj eksotičnimi oziroma “sanjskimi” destinacijami, kamor za novo leto potujejo Palmini gostje, so Maldivi, Sejšeli, Mavricij, Zanzibar, Dominikanska republika, Kuba in Mehika. “Vedno več je tudi povpraševanj po azijskih destinacijah, kot so Tajska, Bali, Singapur in tudi Japonska. Opažamo tudi rezervacije za Avstralijo. Ne smemo pozabiti še na različna križarjenja po Karibih,” so naštevali destinacije, po katerih ljudje letos povprašujejo.

Za silvestrovanje tudi nekaj tisoč evrov

Na vprašanje, koliko so ljudje pripravljeni odšteti za silvestrovanje v tujini, so v Palmi odgovorili, da se zneski gibljejo od 65 evrov za enodnevno silvestrovanje v Benetkah do nekaj tisoč evrov pri daljših in bolj eksotičnih silvestrovanjih.

V turistični agenciji Relax pa so za N1 povedali, da je letos največ povpraševanja in rezervacij po “tradicionalnih” destinacijah, podobno kot v predkoronskih časih.

Največ njihovih gostov bo tako silvestrovalo v Zadru in v drugih mestih ob Jadranski obali. Priljubljena so tudi glavna mesta nekdanjih jugoslovanskih republik ter nekatera evropska mesta in destinacije: Pariz, Rim, Praga, Budimpešta in Malta. Nekateri pa bodo leto 2023 pričakali na slovenski obali in v zdraviliščih in termah po Sloveniji.

Kot pravijo pri Relaxu, je treba za tridnevno silvestrovanje v Vojvodini odšteti 269 evrov, precej dražja so potovanja na eksotične destinacije, za katera je treba odšteti tudi več kot 2.000 evrov. Slovenci in Slovenke se bodo tako tudi letos odpravili na Zanzibar, Maldive, Sejšele, Karibe, v Dubaj in na križarjenje po Karibih. “Tudi tu pa cene variirajo od kategorije hotela in storitve,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.