Kam z odsluženimi okrasnimi drevesci? Nikar jih ne odložite v naravi

Slovenija 08. Jan 202420:03
okrasno drevesce
Foto: Milos Vujinovic/BOBO

Po koncu praznikov se predvsem okoli smetnjakov v mestih nakopičijo odslužena naravna okrasna drevesca. Nekateri jih, v prepričanju, da gre za nenevaren naravni odpadek, odvržejo kar nazaj v naravo, čeprav lahko to predstavlja nevarnost. Nič od naštetega ni prav.

Veliko okrasja, ki v prazničnem decembru krasi slovenske domove, v januarju postane odpadek, ki pa ne konča vedno tam, kjer mu je mesto. Med najbolj izstopajočimi težavami, vidnimi predvsem okoli zabojnikov za smeti v mestih, so naravna okrasna drevesca. Te občani v januarju pogosto odložijo kar ob zabojnikih. Mnogi naravna drevesca odvržejo tudi v naravo, saj so prepričani, da gre za naravi neškodljiv odpadek, kar pa ne drži popolnoma. Kam je torej treba odložiti odsluženo okrasno drevo?

Kot pojasnjujejo v javnem podjetju Snaga, je zelo pomembno, da odslužene smrečice končajo v pravih zabojnikih.

“Naravna drevesca v zabojnikih za biološke odpadke oziroma v zabojnikih za zeleni odrez v zbirnih centrih, umetna/plastična pa le v ustrezne zabojnike v zbirnih centrih. Plastične smrečice tako kot večino drugih ločeno zbranih odpadkov predamo podjetjem, ki poskrbijo za njihovo predelavo, iz naravnih smrečic pa nastanejo lesni sekanci, ki gredo bodisi v energijsko izrabo bodisi v kompostiranje,” so pojasnili v Snagi.

V celjskem Simbiu dodajajo, da lahko naravno smrečico tudi razrežete in uporabite kot vrtni odpadek na domačem kompostu ali pa jo pripeljete v zbirni center in odložite med biološke oz. kompostne odpadke.

Nevarnost vnosa bolezni v gozd

Snaga ob tem še posebej opozarja, da odlaganje odsluženih naravnih okrasnih drevesc v naravo, še posebej tistih, ki niso bila vzgojena v Sloveniji, lahko predstavlja tudi nevarnost za vnos bolezni v gozd. Enako velja za vsakršno nepravilno odlaganje odpadkov v naravi.

Sicer pa za še uporabne smrečice iz umetne mase in druge novoletne okraske, ki se jim občani kljub temu želijo odreči, obstaja še boljša rešitev. Te lahko namreč odnesejo v najbližji Center ponovne uporabe ali pa kar sami poskrbijo, da pride do tistih, ki bi takšno okrasje še vedno hranili in uporabljali.