Kdaj si lahko okoli 800.000 ljudi od Vzajemne obeta delež in koliko?

Slovenija 07. Jan 202413:07 15 komentarjev
Foto: Tina Kosec/BOBO

Ko bo znano, koliko je bila na zadnji dan leta 2023 vredna Vzajemna, bodo lahko izračunali tudi deleže posameznih upravičencev. "O možnem terminu za izplačila upravičencem je še prezgodaj govoriti, ker bo izvrševanje zakona na strani Vzajemne v pretežni meri odvisno od aktivnosti ministrstva za finance," pojasnjujejo v zavarovalnici.

Poslanci so decembra z glasovi koalicije potrdili zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne, ki je sledil ukinitvi oziroma preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V Vzajemni so se obrnili na ustavno sodišče in predlagajo začasno zadržanje izvajanja tega zakona. Do zdaj so odpustili 65 zaposlenih, nekaj naj bi jih še odšlo samih, zaprli so 23 poslovalnic, med njimi v Cerknici, Idriji, Izoli, Brežicah, Sevnici, Domžalah, Grosuplju, Kočevju, Litiji, Mozirju … “Še vedno bo Vzajemna prisotna v 31 poslovalnicah na območju vseh svojih osmih poslovnih enot po vsej Sloveniji,” pravijo. 

Gre za okoli 800.000 ljudi

Zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bodo končali v stečaju, poudarjajo, ampak se bodo preoblikovali v Vzajemno 2.0, pri njih je namreč aktivnih tudi več kot 300.000 polic ostalih zavarovanj, med njimi za hiter dostop do specialističnih storitev, za tujino in nezgodna zavarovanja.

Da bo Vzajemna lahko tudi po preoblikovanju še naprej opravljala zavarovalne posle in da so zavarovanci, ki so imeli na dan 31. 12. 2023 sklenjena druga zavarovanja (ne dopolnilno zdravstveno zavarovanje), še naprej zavarovanci Vzajemne, potrjujejo tudi na finančnem ministrstvu.

zdravnik
Foto: PROFIMEDIA

Vzajemna se je torej s 1. 1. 2024 po zakonu že preoblikovala v delniško družbo. Če ustavno sodišče izvajanja zakona o njenem preoblikovanju ne bo zadržalo, bi morali tudi zavarovanci kmalu dobiti svoj delež. Kdaj in koliko?

Gre za okrog 800.000 ljudi, ki so imeli vsaj eno leto sklenjeno zavarovanje pri Vzajemni (dopolnilno ali drugo zavarovanje) A koliko bodo dobili, še ni znano, saj izračunov še ni. Bodo pa pri tem upoštevali tako čas trajanja zavarovanja kot vplačano premijo. Daljši čas in višji znesek premij pomenita večji delež oziroma izplačilo.

Tisti, ki bodo po izračunu upravičeni do 120 evrov ali manj, bodo znesek dobili izplačan v gotovini (razen če bodo izrecno želeli delnice). Vsi, katerih delež bo presegel 120 evrov, pa bodo lahko dobili zgolj delnice Vzajemne.

“O možnem terminu je še prezgodaj govoriti”

In kako bodo pripravili izračun? Zakon določa, da mora pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij, ki ga bo izbral minister za finance, oceniti kapitalsko stanje Vzajemne na dan 31. 12. 2023. To se še ne bo zgodilo tako kmalu, pravijo pri Vzajemni, saj v januarju še dobivajo račune od izvajalcev zdravstvenih storitev, ki so jih v okviru dopolnilnega zavarovanja opravili decembra.

Ko bo znano, koliko je bila na zadnji dan leta 2023 vredna Vzajemna, bodo lahko izračunali tudi deleže posameznih upravičencev. “O možnem terminu za izplačila upravičencem je še prezgodaj govoriti, ker bo izvrševanje zakona na strani Vzajemne v pretežni meri odvisno od aktivnosti ministrstva za finance,” pojasnjujejo v zavarovalnici.

Zakon še določa, da lahko upravičenci pričakujejo izplačilo svojega deleža v roku šestih mesecev po sprejemu sklepa skupščine. Kdaj bo skupščina sklicana (objava o tem mora biti vsaj en mesec pred izvedbo skupščine), pa tudi še ni določeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje