N1 v vasi Krivčevo: ljudje so ves čas gledali, ali bo potok prestopil bregove

Slovenija 27. Okt 202308:21 > 12:38 2 komentarja

Novinar N1 Miha Orešnik je na terenu spremljal razmere v občini Kamnik, kjer deževje na srečo ni prineslo večjih težav. Obiskal je tudi vas Krivčevo, ki je bila ena najbolj prizadetih v ujmi 4. avgusta. Domačini tokrat niso zatisnili očesa, saj so vso noč s strahom zrli proti potoku in se spraševali, ali bo ta prestopil bregove. Na vseh kritičnih točkah v občini je postavljena gradbena mehanizacija, s katero pristojni čistijo hudournike.

Slovenijo je ponoči zajelo močno deževje. Novinar N1 Miha Orešnik je obiskal vas Krivčevo v dolini Črne nad Kamnikom, ki je bila ena najbolj prizadetih v ujmi 4. avgusta.

Potok Volovjek, ki teče skozi kraj, je takrat preplavil praktično celotno vas, zasul je hiše, odnašal avtomobile in traktorje – povzročil je popolno opustošenje. “Vsepovsod so se sprožali plazovi,” je povedal Orešnik.

Danes se je pogovarjal z domačini, ki so povedali, da so ponoči vsako uro hodili gledat potok, ali je ta že prestopil bregove. Svoje hiše so zaščitili s protipoplavnimi vrečami in deskami.

Ljudje si med sabo še vedno pomagajo, nekaterim je voda tudi danes tekla čez dvorišče. So bili pa na današnje padavine bolje pripravljeni. Sem so pristojni poslali več gradbene mehanizacije, s katero so utrjevali strugo potoka. Domačini so precej kritični in pravijo, da bi lahko to postorili že prej, saj je od zadnje ujme minilo že skoraj tri mesece. Se pa zavedajo, da je bilo takrat v Sloveniji prizadeto tako veliko območje, zato je vse hudournike nemogoče urediti.

Struga Kamniške Bistrice

V občini Kamnik tokratno deževje ni prineslo večjih težav. Kamniška Bistrica je zjutraj hitro naraščala, po podatkih agencije za okolje je dosegla pretok 100 kubičnih metrov na sekundo, je poročal Orešnik. Za primerjavo, 4. avgusta, ko je bilo to območje močno prizadeto in v celoti pod vodo, je pretok znašal kar 300 kubičnih metrov na sekundo. Opoldne so se razmere začele umirjati

V občini Kamnik se je tokrat sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov. Ponoči je začel ponovno drseti plaz v Košišah pri Kamniku, ki je oviral promet. Gre za plaz, ki je zdrsnil pred dnevi in so ga že nekoliko sanirali.

V občini je še nekaj kritičnih plazov in hudournikov, ki so jih ponoči sproti čistili. Gradbena mehanizacija je postavljena ob vseh kritičnih točkah, torej ob vodotokih. Iz njih sproti odstranjujejo večje kose naplavin in debla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje