Kampanja o zakonu o RTVS: pravosodno ministrstvo o možnem konfliktu interesov

Slovenija 16. Nov 202216:49 2 komentarja
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

Ministrstvo za pravosodje je v zvezi z udeležbo generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha v organiziranju referendumske kampanje o zakonu o RTVS ocenilo, da obstaja podlaga za obstoj okoliščin možnega nasprotja interesov. Generalni direktor RTVS je v smislu določb zakona o integriteti in preprečevanje korupcije poslovodna in uradna oseba, saj predstavlja in zastopa javni zavod ter organizira in vodi njegovo delo in poslovanje.

Zakon “nasprotje interesov” pojasnjuje kot okoliščine, v katerih zasebni interes vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje javnih nalog. Po zakonu mora biti uradna oseba v zvezi s svojo službo ali funkcijo pozorna na vsako nasprotje interesov in se mu je dolžna izogniti, pojasnjujejo na pravosodnem ministrstvu.

Uradna oseba mora takoj, ko ugotovi obstoj okoliščin nasprotja interesov, prenehati z delom v zadevi in v roku treh delovnih dni pisno obvestiti svojega nadrejenega oziroma predstojnika. V kolikor uradna oseba nima nadrejene osebe oz. predstojnika, mora ta o obstoju okoliščin nasprotja interesov v petih dneh obvestiti Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). KPK odloči o obstoju oziroma neobstoju nasprotja interesov ter o načinu izognitve temu, zakon pojasnjujejo na ministrstvu.

V primeru, da obstaja sum, da je pri uradnem ravnanju uradne osebe obstajalo dejansko nasprotje interesov, KPK v roku dveh let od opravljenih uradnih dejanj uvede postopek ugotavljanja dejanskega obstoja nasprotja interesov in njegovih posledic. Gre za postopek po uradni dolžnosti, so dodali.

Pojasnili so, da mora RTVS v skladu s svojim poslanstvom javnega zavoda nepristransko in objektivno poročati tudi o materiji, ki se v okviru referendumske kampanje nanaša na položaj same RTVS, prav tako mora dati na razpolago del programskega časa za namen referendumske kampanje. V skladu s pravili RTVS za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma, ki jih je izdal generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, tudi o ugovorih o morebitnih nepravilnosti pri njihovem izvajanju odloča generalni direktor RTVS. “Glede na navedeno ocenjujemo, da obstaja podlaga za obstoj okoliščin možnega nasprotja interesov,” so v mnenju zapisali na pravosodnem ministrstvu. Vprašanje nasprotja interesov je izpostavil tudi sam generalni direktor RTVS v obvestilu o njegovi udeležbi kot organizator referendumske kampanje, četudi kot fizična oseba, so pojasnili.

Sindikat novinarjev pričakuje njegov umik iz kampanje

Za mnenje ministrstva za pravosodje je zaprosil Sindikat novinarjev Slovenije, ki pričakuje, da se bo generalni direktor RTVS umaknil iz organiziranja referendumske kampanje o noveli zakona o RTVS in tudi v prihodnje ne bo nastopil na predreferendumskih soočenjih na javni radioteleviziji, so zapisali v sporočilu za javnost. Na odgovor Komisije za preprečevanje korupcije še čakajo, so pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje