Kandidat za viceguvernerja Banke Slovenije neuspešen

Slovenija 04. Feb 202220:21 > 22:03 0 komentarjev
Marjan Divjak
Borut Živulović/BOBO

Marjan Divjak ni dobil zadostne podpore za izvolitev na mesto viceguvernerja Banke Slovenije. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 44 poslancev, potreboval pa bi jih 46.

Predsednik republike Borut Pahor je bil s predlogom za viceguvernerja neuspešen. Marjan Divjak namreč na današnjem tajnem glasovanju ni zbral 46 glasov, kolikor bi jih potreboval za izvolitev. Zanj je glasovalo 44 poslancev, proti pa jih je bilo 40.

Poslanci SDS so sicer želeli glasovanje preložiti, saj dveh njihovih poslancev ni bilo na današnji seji državnega zbora. Vendar pa je bil ta predlog zavrnjen.

Divjak od leta 2013, ko je drugo vlado vodil Janez Janša, vodi direktorat za zakladništvo na finančnem ministrstvu in tako v zadnjih letih bdi nad zadolževanjem države in upravljanje z javnim dolgom. Kot je dejal na januarski predstavitvi, je na svoje delo zelo ponosen, saj mu je z ekipo sodelavcev v času finančne krize uspelo ohraniti dostop države do dolžniških in kapitalskih trgov.

Oster pa je bil do pisanja medijev v zadnjem obdobju. “Neprijetno je brati zapise, ki ne držijo, “je dejal in poudaril, da je imel “vedno na prvem mestu Slovenijo”.

Portal Necenzurirano je namreč poročal o nekaterih očitkih glede Divjakove vloge v postopku javne ponudbe 49 odstotkov delnic Nove KBM leta 2007. Omenjalo pa se je tudi njegovo sodelovanje v komisiji, ki je ob sanaciji bank konec leta 2013 in začetku leta 2014 odločala o tem, katere bančne naložbe bodo prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Poleg Divjaka še štirje predlogi kandidatur

Pahor je poziv za mesto viceguvernerja objavil oktobra lani, ker Primožu Dolencu 5. aprila poteče mandat. Skladno s postopki je DZ predlagal imenovanje Divjaka za viceguvernerja potem, ko je po posvetovanjih s poslanskimi skupinami presodil, da bi na glasovanju utegnil dobiti zadostno podporo.

Na poziv je sicer prispelo pet predlogov kandidatur; poleg Divjaka so se prijavili še Branko Babič, Miha Mihič in Sibil Svilan, vnovič se je prijavil tudi Dolenc.

Mandatno-volilna komisija DZ je Divjaka kot kandidata za viceguvernerja podprla 27. januarja. Na seji komisije je razpravljal le Jože Lenart (LMŠ), ki je dejal, da bodo imenovanju Divjaka nasprotovali, ker je imel kandidat pomembno vlogo pri prodaji Nove KBM. Delničarji so v tem postopku izgubili 870 milijonov evrov premoženja, je dejal Lenart in dodal, da je sedaj Nova KBM v postopku prodaje madžarski OTP Bank, za kar mora zeleno luč prižgati Evropska centralna banka (ECB), Banka Slovenije pa ima pri pripravi dokumentacije za to odločitev po Lenartovih besedah ključno vlogo.

Borut Živulović/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!