Članstvo SD razburja prodaja vile: kaj o tem pravijo kandidati za predsednika

N1 video 28. Mar 202417:21 13 komentarjev

Kdo bo z ene od najnižjih točk v zgodovini reševal slovenske Socialne demokrate? Potem ko jih je afera Litijska z glavno akterko Dominiko Švarc Pipan pahnila na rob političnega preživetja, se Tanja Fajon z vrha SD poslavlja. 13. aprila jo bo na kongresu nasledil – če ne bo kakšnega presenečenja v obliki novega kandidata na kongresu – eden od treh gostov v oddaji N1 STUDIO. V prvem medijskem soočenju so se morali kandidati za novega predsednika SD opredeliti do vseh najbolj žgočih vprašanj v stranki, med drugim tudi do prodaje vile na Levstikovi, morebitnega vstopa v ministrsko ekipo, stolčka Tanje Fajon in tudi do sodelovanja s strankami desnice oziroma tako imenovane velike koalicije.

V oddaji N1 STUDIO so gostovali vsi trije kandidati za novega predsednika SD – evropski poslanec Milan Brglez, vodja poslanske skupine in dosedanji podpredsednik SD Jani Prednik ter župan Ajdovščine in predsednik županskega foruma SD Tadej Beočanin.

Beočanin verjame, da se je SD po aferi sodna stavba stranka zdaj pobrala. Prednik je prepričan, da so reagirali zrelo in drugače kot stranke, ki so se v preteklih 30 letih zapletle v afere.

Brglez je prepričan, da se morajo Socialni demokrati vrniti h koreninam, k pravični družbi ter zagovarjanju svobode in enakih možnosti za ljudi. Prednik pa dodaja, da so se morda v trenutni koaliciji res nekoliko izgubili, a da še vedno imajo vsebino in dober program.

Je mogoče tako kompleksno zadevo, kot je upravljanje stranke, delati sočasno z vodenjem občine, vodenjem poslanske skupine ali delom poslanca v Evropskem parlamentu? Beočanin odgovarja, da stranka potrebuje veliko energije, zato bo delo opravljal kot poklicni predsednik, občino pa bo še naprej vodil neprofesionalno. Brglez namerava kandidirati na letošnjih evropskih volitvah, a je odločen tudi, da se bo v Slovenijo vrnil. Tudi Prednik pa bi, če bi prevzel vodenje stranke, ostal vodja poslanske skupine.

Bo torej Tanja Fajon ostala zunanja ministrica? Kaj pa bodo storili, če bo premier Robert Golob skladno s koalicijskim dogovorom z začetka mandata od njih zahteval, da prevzamejo ministrski stolček?

Eno od trenutno najbolj vročih tem za članstvo je prodaja vile na Levstikovi, gre za tradicionalno bazo stranke, zadnje večje premoženje, ki ga SD ima. Mora stranka prodati vilo, da se znebi več kot 1,8 milijona evrov dolga? Vsi kandidati za predsednika stranke se strinjajo, da je dolgove treba odplačati.

Brglez, ki je v stranki od vseh treh najmanj časa, manj kot šest let, poudarja, da stavbe niso tako pomembne, kot je nujno vlaganje v ljudi in znanje. Beočanin je prepričan, da je treba ugotoviti, ali stranka še ima kreditni potencial in ali lahko najame kredit in zastavi nepremičnine za poplačilo svojih dolgov. Tudi Prednik se nagiba k temu, da se vile na Levstikovi ne proda. Kaj pa bo z inštitutom 1. maj, ki zdaj deluje na tem naslovu?

Kakšno prihodnost vidijo za socialno demokracijo v Sloveniji, katere naj bodo njene ključne teme? Beočanin kot najpomembnejše izpostavlja zdravstvo, stanovanja in kakovostno življenje starejših. “Za zdaj še ni bilo storjeno dovolj, da bi lahko vlado pohvalili,” je rekel in očital premalo učinkovito izvajanje politik.

Strinjata se tudi Brglez in Prednik. Evropski poslanec je poudaril, da je koalicija velik del programa prepisala, saj drugega programa nima. “Naše ideje so zelo sprejemljive, drugo pa je, kako to uspemo uresničiti,” je rekel. Prednik pa je izpostavil razmerje med velikostmi koalicijskih partneric. “Ne preostane nam drugega, kot da opozarjamo največjo koalicijsko partnerico,” je dodal. Je pa iz odgovorov vseh treh razvidno, da zagovarjajo, da SD v koaliciji ostane.

So po dolgem obdobju strank novih obrazov po naslednjih volitvah pripravljeni vstopiti v veliko koalicijo oziroma v vladi sodelovati s strankami desnice? Prednik pravi, da družba in politika za to nista zreli. “Sem velik zagovornik tega, da se pogovarjaš čez politični pol. A to ne pomeni nujno sodelovanja v koaliciji,” je odgovoril. Beočanin poudarja, da je njegova ključna osnova za partnerstvo, da nihče ne tepta določenega dela prebivalstva.

Brglez je jasen, da mora o koaliciji s SDS ali NSi odločati članstvo, a stranka pod njegovim vodstvom gotovo ne bo šla v koalicijo z Janezom Janšo. Poudaril je svoje izkušnje z vodenjem državnega zbora in dodal, da je bila takrat na desnem političnem polu le ena oseba, ki ji je lahko zaupal. Katera oseba je to, pa v spodnjem posnetku.

Kdo je bil najboljši predsednik SD v samostojni Sloveniji do zdaj? Koga bi Beočanin, Brglez in Prednik želeli videti na mestu glavnega tajnika stranke? Socialni demokrati namreč prvega operativca v stranki in desno roko vsakega predsednika ali predsednice izvolijo na kongresu, kar je unikum med parlamentarnimi strankami. Brgleza smo tudi vprašali, zakaj kot del svoje ekipe navaja veliko podpornico protikandidata Janija Prednika, podpredsednico državnega zbora Meiro Hot.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje