Golob sporoča Fidesu: Želim si, da bi to sporočilo prodrlo v možgane vseh

Slovenija 11. Mar 202420:15 31 komentarjev
Robert Golob, Vojko Flis
Foto: Miloš Vujinović/Mariborinfo/BOBO

Stavka zdravniškega sindikata Fides traja že deveti teden, premier Robert Golob pa nadaljuje obiske po slovenskih bolnišnicah. "Želim si, da bi sporočilo, da se morajo razmere v zdravstvu reševati celovito in ne parcialno, prodrlo v možgane vseh," je dejal ob obisku Urgentnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Premier želi, da bi to sporočilo prišlo tudi do sindikata Fides, ki ga je pozval, naj se udeleži pogajanj, stavko pa zamrzne, saj da "ne koristi nikomur".

Predsednik vlade Robert Golob se je mudil na obisku v UKC Maribor, kjer si je v družbi nedavno znova imenovanega direktorja UKC Maribor Vojka Flisa in strokovne direktorice zavoda Nataše Marčun Varda ogledal drugo največjo bolnišnico v državi. Premierja je na obisku mariborskega kliničnega centra spremljala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Premier Golob je bil po koncu obiska v izjavi za medije redkobeseden, a se je zahvalil zdravstvenemu osebju, ki v zadnjih tednih, ko je slovensko zdravstvo v primežu zdravniške stavke, še naprej predano dela in skrbi za paciente. “O tem sem se lahko danes prepričal tudi na lastne oči. Lahko sem zelo zadovoljen s tem, kar sem videl,” je ob koncu obiska dejal predsednik vlade.

Dodal je, da je v zadnjih dveh tednih obiskal več bolnišnic po državi in ob tem ugotovil, da kjer zdravstvene ekipe delujejo povezano in kjer vsi zaposleni delujejo enotno, težav zaradi stavke ni.

“Želim si, da bi to sporočilo, da se morajo razmere v zdravstvu reševati celovito in ne parcialno, prodrlo v možgane vseh. Nihče v zdravstvu ne more delati sam, vsi morajo delovati kot ena ekipa. Potem so vse zadeve rešljive, tudi v trenutnih zahtevnih pogojih. Želim si, da bi to sporočilo prišlo tudi do sindikata Fides,” je poudaril premier Robert Golob.

Ob tem je Fides ponovno pozval, naj se v torek udeležijo pogajanj in zamrznejo stavko, saj da je “skrajni čas za to”. Ponovil je, da trenutna stavka ne koristi nikomur, a da močno škoduje pacientom. Premier Robert Golob po koncu izjave za medije ni bil na voljo za novinarska vprašanja.

Stavka zdravnikov pod okriljem sindikata Fides traja že deveti teden, v prvi polovici tedna naj bi se pogajanja med sindikatom in vladno stranjo nadaljevala. A pogajanja doslej bistvenega napredka niso prinesla. Za zdaj še vedno ni jasno, kako daleč je dogovor, ki bi prinesel prekinitev ali vsaj začasno zamrznitev stavke. Fides od vladne strani zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi – potem ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov – ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom.

Premier Robert Golob bi se pred obiskom v UKC Maribor moral srečati še z mariborskim županom Sašo Arsenovičem, a so iz premierjevega kabineta v dopoldanskih urah sporočili, da sestanek z županom odpade. Po informacijah N1 naj bi bil razlog za odpoved sestanka organizacijske narave, v kabinetu predsednika vlade pa s kabinetom mariborskega župana že usklajujejo nov termin srečanja, do katerega naj bi prišlo še ta teden.

Med vodstvom mariborske občine in mariborskim odborom Gibanja Svoboda se je v dosedanjem delu mandata po zadnjih lokalnih volitvah precej iskrilo, Arsenoviču koalicije ni uspelo sestaviti, svetniki največje vladne stranke, ki jo v mestnem svetu vodi direktor UKC Maribor Vojko Flis, pa marsikdaj niso podprli predlogov župana.

Golob je lani celo dejal, da delovanje mariborskih občinskih oblasti ne ustreza vrednotam njegove stranke, na kar je Arsenovič odgovoril, da ima za veliko vrednoto povezovanje in da tudi od Gibanja Svoboda pričakuje izpolnitev obljub, ki jih je dalo pred volitvami.

Mariborski župan je državi večkrat tudi očital, da mestu ne zagotavlja vzdržnega financiranja ter da se vse bolj zajeda v občinske proračune. Po njegovem prepričanju namreč država občinam nameni bistveno premalo denarja, ta razkorak pa da še naprej raste. Samo v času njegovega mandata naj bi zrasel z 19 na skoraj 30 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje