Uničujoče poplave v Rusiji in Kazahstanu: evakuirali na tisoče ljudi

Svet 18. Apr 202415:21 0 komentarjev

V Rusiji in sosednjem Kazahstanu se spopadajo z uničujočimi poplavami. Samo v Rusiji je poplavilo približno 18.000 domov, pristojne službe nadaljujejo z evakuacijo ljudi. V Kazahstanu je moralo domove zapustiti več kot 100.000 ljudi.

Poplave, ki so v zadnjih tednih prizadele Rusijo, so doslej poplavile že skoraj 18.000 domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Kurganu, glavnem mestu istoimenske regije, ki je bila poleg regije Orenburg najbolj prizadeta, je reka Tobol v enem dnevu narasla za meter in pol. Vodostaji naraščajo tudi v sosednji regiji Tjumen.

Od srede so narasli vodostaji po navedbah ruskih oblasti poplavili 1.700 hiš, s čimer se je skupno število poplavljenih domov povzpelo na nekaj manj kot 18.000, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Evakuirali so na tisoče ljudi.

Poplave so najbolj prizadele regijo Orenburg južno od gorovja Ural ob meji s Kazahstanom in regijo Kurgan v jugozahodni Sibiriji. V prestolnici Kurgan je reke Tobol v enem dnevu narasla za meter in pol.

Po besedah ministra za izredne razmere Aleksandra Kurenkova se gladina vodostajev dviguje tudi v regiji Tjumen, kjer poplave grozijo najmanj 94 naseljem, v katerih skupno živi približno 34.000 ljudi. Oblasti so jih tam danes na varno prepeljale okoli 1.500.

poplave poplave
Foto: REUTERS
poplavljeno območje v bližini hiš poplavljeno območje v bližini hiš
Prebivalci regije Orenburg so sami gradili nasipe, da bi svoje domove obvarovali pred poplavami. (Foto: REUTERS)
poplavljeno rusko naselje poplavljeno rusko naselje
Foto: REUTERS
poplave poplave
Poplave na severu Kazahstana (Foto: REUTERS)

S poplavami se soočajo tudi v sosednjem Kazahstanu, kjer so oblasti doslej evakuirale več kot 100.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!