Katedrala svobode: bi Slovenija lahko zgradila Plečnikov parlament?

Kultura 02. Avg 202114:23 > 27. Sep 2021 12:42 1 komentar

Ena najbolj zanimivih neuresničenih idej priznanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika je Katedrala svobode, slovenski parlament, ki naj bi stal v Tivoliju. Zakaj ni bil zgrajen in ali bi ga Slovenija še lahko zgradila?

Arhitekt Jože Plečnik, čigar dela so bila nedavno vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine, je leta 1947 naredil načrt za slovenski parlament in ga poimenoval Katedrala svobode, stal bi v Tivoliju, v osi Šubičeve ulice, v ozadju pa bi se vzpenjal Rožnik.

Stožčasta kupola, ki bi se dvigovala nad stavbo s 50 metrov širokim pročeljem, bi v višino merila kar 120 metrov. Tako bi bila Katedrala svobode daleč najvišja stavba v Ljubljani.

“Nikoli ni prišlo do tega, da bi se o uresničitvi Plečnikove ideje o Katedrali svobode resno razmislilo,” je v oddaji N1 STUDIO dejal Peter Krečič, eden največjih poznavalcev Plečnikovih del.

Kot je še povedal, je Plečnik naročilo za nov parlament dobil neposredno od predsednika Ljudske skupščine Ferda Kozaka. Parlament je najprej želel postaviti na mestu, kjer stoji Ljubljanski grad, grad pa bi porušili. Naročniki so si potem premislili, Plečnik pa je naredil načrt za Katedralo svobode.

Krečič podpira idejo, da bi se Katedrala svobode zgradila.

Krečič: Potrebujemo še odgovornega arhitekta

“To je nacionalna zadeva, ki se je je treba temu primerno lotiti. Imamo njegovo zapuščino, potrebujemo še odgovornega arhitekta, ki bi pomagal njegovo zamisel kongenialno uresničiti,” je dejal Krečič.

Več v zgornjem posnetku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje