Katera mestna občina je najbolj varna v Sloveniji?

Slovenija 29. Maj 202319:35 2 komentarja
kranj trajnostni turizem
Profimedia

Inštitut za korporativne varnostne študije, ICS-Ljubljana, in Slovensko združenje korporativne varnosti sta podelila nagrade na področju varnosti. Med drugim sta razglasila tudi najbolj varno mestno občino in najbolj varno majhno ali srednje veliko občino. Kdo so nagrajenci?

Najbolj varna mestna občina je Mestna občina Kranj. Minuli teden je kranjska občina prejela nagrado, ki sta jo na dnevu korporativne varnosti podelila Inštitut za korporativne varnostne študije, ICS-Ljubljana, in Slovensko združenje korporativne varnosti.

Komisija je prepoznala, da v Mestni občini Kranj pada število kaznivih dejanj. Prepoznali so tudi vpliv prometno varnostnega dneva, pri katerem sodelujejo redarji, policija, gasilci, nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Kranj in Avto-moto zveza Slovenije. Občina skrbi tudi za ozaveščenost na področju kibernetske varnosti, za zaposlene v mestni upravi so organizirali tudi izobraževanje.

Direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik je poudarila, da varnost v mestni občini primarno zagotavljajo policisti Policijske postaje Kranj v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj. “Trudimo se uresničevati strategijo zagotavljanja varnosti glede zmanjševanja storitev kaznivih dejanj, prometnih nesreč in kršitev javnega reda in miru. S policijskim delom v skupnosti želimo doseči ničnostno toleranco kaznivih ravnanj na vseh področjih policijskega dela. Še posebej pri trenutno najbolj izpostavljeni problematiki medvrstniškega nasilja,” so njene besede povzeli na PU Kranj.

kranj trajnostni turizem
Profimedia

Da v Kranju beležijo upad kaznivih dejanj ter kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru, pa je povedal načelnik Policijske postaje Kranj Matjaž Završnik. “Želimo si, da tako ostane tudi v nadaljevanju. Na dobljeno priznanje sem ponosen tudi sam, saj s policisti in kriminalisti vlagamo veliko prizadevanja v varno okolje,” je rekel. Prepričan je, da bodo s timskim delom tako v preventivnem kot represivnem smislu in zavedanjem posameznikov, kaj pomeni živeti varno, lahko zagotavljali še višji nivo varnosti.

Mestna občina Kranj je to nagrado letos prejela prvič.

Kdo so še nagrajenci?

Nagrado za najbolj varno podjetje je prejela družba Eles, za korporativno varnostnega managerja pa vodja varnosti v BTC Matija Repina. Nagrado za inovativno varnostno rešitev je prejela nova generacija požarnih central 3000 podjetja Zarja Elektronika. Med tem, ko je bil Kranj razglašen za najbolj varno mestno občino, pa je prvo mesto v kategoriji manjših in srednje velikih občin osvojila Občina Ilirska Bistrica.

Nagrado za inovativno medijsko promocijo varnosti je prejela informativna oddaja Tarča, ki je na sporedu RTVS. Na področju najboljšega strokovnega prispevka pa je komisijo najbolj prepričala preventivna akcija SI-CERT ‘Varni na internetu’. Nagrado za življenjski prispevek na področju korporativne varnosti pa je prejel član Slovenskega združenja korporativne varnosti Boris Kankaraš.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje